Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Újabb jogköröket kaphat a fővárostól a kritizált tanácsadócég

2004.11.30. 15:29
Tanácsadás címén két év alatt 350 millió forintot fizetett ki a főváros egy nemzetközi konzorciumnak, amelynek működése az elmúlt hónapokban több kritikát váltott ki. A cégcsoport a 122 milliárd forintos központi szennyvíztisztító beruházás koordinálását segíti, ám a kritikák ellenére további jogköröket kaphat, tudta meg az InfoRádió.

Csütörtökön írja alá a fővárosi önkormányzat és a környezetvédelmi tárca azt a szerződést, amely alapján Budapest az uniónál pályázik a Központi Szennyvíztisztító telep finanszírozására, értesült az InfoRádió. Az előzetes tárgyalások alapján a telep építése 122 milliárd forintba kerül, amelynek 65 százalékát az unió, 20 százalékát az állam, 15 százalékát pedig a főváros fedezi.

Irányítanának

A beruházás előkészítésére a főváros már 2002-ben létrehozott egy társaságot, az Enviroduna Kft-t, amelyet egy pályázaton kiválasztott nemzetközi konzorcium segít a tanácsaival. A konzorcium tagjai a GKW Consult, a Currie and Brown, a BHU Umwelttechnik és a Pénzügykutató Rt. A tanácsadó az InfoRádió városházi forrásai szerint eddig 350 millió forint díjazást vett fel. A cégcsoport nyáron kinézte magának a jövőre induló beruházás teljes vezetését és tanácsadó szerződésének kibővítését kezdeményezte.

A konzorcium projektvezetői megbízását támogatta Atkári János pénzügyi főpolgármester-helyettes és Pócs Attila, a fővárosi programvégrehajtó iroda vezetője is. A támogatás hevességére jellemző, hogy Pócs Attila hétfőn felelősségre vonással fenyegette azokat, akik akadályozni merik a módosítást.

Szakmai kifogások

Csakhogy az elmúlt néhány hónapban a tanácsadók tevékenysége és törekvése többeknek szemet szúrt a főpolgármesteri hivatalban. A tanácsadó működése a közmű ügyosztály bírálatát vívta ki, a jogi ügyosztály pedig azt kifogásolta, hogy a százmilliárdos projekt vezetésére nem akarnak pályázatot kiírni, állítja az Info Rádió.

Tiba Zsolt főjegyző az InfoRádió érdeklődésére megerősítette, hogy a felvetődött szerződésmódosítás ügyében júliusban szigorú jogi ellenőrzést rendelt el. Demszky Gábor két hete szintén áttekintette az ügyet, és egyetértett a szakmai és a jogi felvetésekkel.

Az InfoRádió városházi forrásból megtudta, hogy a tanácsadó konzorciumnak a főváros közmű ügyosztálya már két hónapja nem utal pénzt a szakmai kifogások miatt.

A városházi szakügyosztály szerint nem szabad külső céget megbízni a projekt vezetésével, mert a főváros saját cégén, az Enviroduna Kft-n belül egyértelműbb és átláthatóbb feltételeket lehet biztosítani. A módosítást támogatók részéről pedig felmerült, hogyha a tanácsadó nem kap további hatáskört, akkor búcsút lehet mondani az uniós támogatásnak, jelentette az Info Rádió.  • Vennék
  • Bankszámla