Ödön
2 °C
11 °C

Budapesten nyoma sincs a koalíciós válságnak

2008.04.23. 19:09
A fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció eltökélt a közös program megvalósításában, nem akarják, hogy a kormányválság miatt együttműködésük sérüljön. A szerdai koalíciós egyeztetésen megállapodtak abban, hogy közös frakcióüléseket tartanak, továbbá előreléptek az egészségügyi struktúra átalakításának kérdésében is. A BKV-ra már nem jutott idő.

Közös frakcióülésekkel akarja a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció biztosítani azt, hogy a kormányválság ne szivárogjon be a közös munkájukba a fővárosi közgyűlésben, mondta el kérdésünkre John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője a szerdai koalíciós egyeztetés után. Mivel több olyan fővárosi képviselő is van, aki egyben parlamenti képviselő is, így elképzelhető, hogy például az eddig hétfőn tartott kabinetüléseket átteszik keddre, ezek azonban csak technikai kérdések, mondta John Emese.

A frakcióvezető szerint fennáll annak a veszélye, hogy a koalícióból való kilépéssel az SZDSZ megsemmisíti önmagát, így minden apró részletre oda kell figyelni, hogy a fővárosi együttműködés ne sérüljön. A gyakorlatban ez fontos lehet akár a BKV ügyében, ahol a fővárosnak a kormánnyal szemben kell fellépnie.

A szerdai megbeszélésen részt vett még Demszky Gábor főpolgármester, Szabadai Viktor, az SZDSZ fővárosi elnöke, az MSZP oldaláról pedig Burány Sándor budapesti elnök és Steiner Pál fővárosi frakcióvezető.

A fővárosi koalíció együttműködésére nincs közvetlen hatással a kormányválság, az MSZP és az SZDSZ is szilárd abban, hogy a közösen vállalt programjukat megvalósítsák, értékelt Szabadai Viktor. Hozzátette, annak a politikai értékkülönbségnek, ami a törvényhozásban jellemzi a koalíciót, az önkormányzati munkában nincs jele. Szabadai elmondta, hogy az elmúlt hetek eseményei indokolttá tették, így természetesen szóba került a koalíciós válság, de mindenkinek az az érdeke, hogy a munka folytatódjon.

Steiner Pál kérdésünkre hasonlóan nyilatkozott, azt mondta, azon dolgoznak, hogy megvalósítsák a koalíciós szerződésben foglaltakat. Közölte, nem lát okot arra, hogy a kormányzati események a fővárosban begyűrűzzenek, amire ugyan van esély, de törekedni fog ennek elkerülésére. Hozzátette, hogy a szerdai koalíciós egyeztetésen ez a téma szerepelt az első napirendi pontként.

Több szocialista forrásunk is megerősítette az együttműködés tényét, azzal érveltek, hogy a koalíciós együttműködés borulásával az SZDSZ és az MSZP is elveszítené a lehetőségét arra, hogy programjaik megvalósuljanak, a konkrét ügyek mentén azonban nincs akadálya egymás támogatásának.

A szerdai egyeztetésen megállapodtak a kórház-átalakítások kérdésében is, így a Horváth Csaba által készített előterjesztés részletes kidolgozásához 380 millió forintot biztosítanak, amiből el lehet készíteni a szükséges hatástanulmányokat. A két párt ugyan egyetértett az egészségügyi struktúra átalakításának szükségességében, de az SZDSZ eddig elutasította az MSZP javaslatát, mely szerint egy közös holdingba szerveznék a fővárosi üzemeltetésű kórházakat, ami a Horváth Csaba nevével fémjelzett javaslat szerint a szakmai versenyt biztosítaná az intézmények között. Az SZDSZ ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a hatékonyabb működéshez például szükséges egy centralizált informatikai rendszer kiépítése, de a versenyt csak úgy lehet biztosítani, ha az intézmények külön gazdasági társaságok formájában működnek.

A koalíciós egyeztetésen napirendi pont volt még a BKV helyzete is, erre a témára azonban már nem jutott idő, így ezt a következő egyeztetésig elnapolták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?