József, Bánk
-6 °C
0 °C

Döcögnek a fővárosi koalíciós tárgyalások

2006.10.18. 19:59
Várhatóan csak novemberben választhatja meg az új főpolgármester-helyetteseket a Fővárosi Közgyűlés, miután továbbra is vitázik az MSZP és az SZDSZ arról, hogy három, vagy négy főpolgármester-helyettes legyen. Az SZDSZ és az MSZP is szeretné magának a kulturális területet, az egyeztetések tovább folytatódnak.

Lelassultak a MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós tárgyalások a fővárosban, így csaknem bizonyosnak tekinthető, hogy mégsem a jövő hét csütörtökén, hanem várhatóan csak november elején dönt a Fővárosi Közgyűlés az új bizottsági struktúráról és a főpolgármester-helyettesek megválasztásáról - tudta meg a szerdai egyeztetést követően kormánypárti politikusoktól az MTI.

Legfeljebb 14 bizottság alakul

Tájékoztatásuk szerint a bizottságok száma 22-ről maximum 14-re csökken, s ebben a struktúrában már csak az a kérdés a nyitott, hogy lesz-e úgynevezett stratégiai bizottság. A városüzemeltetési és a környezetvédelmi ügyek a jövőben egy bizottsághoz kerülnek. Összevonnák a pénzügyi és a közbeszerzési ügyeket is. Egy bizottság intézné az egészségügyi, a szociálpolitikai és a sportügyeket is.

Az oktatási kérdések és az ifjúságpolitika is egy szervezethez kerülne. Önálló maradna a korábbi tulajdonosi bizottság, amelynek nevét gazdaságira változtatnák. Megmaradna a kiemelt fejlesztések bizottsága is. E két területet - úgy, mint eddig - ugyanaz a személy, várhatóan a szocialista Somlyódy Csaba irányítja majd.

Megőrzi önállóságát a kulturális terület és a városrendészet is. Ez utóbbit várhatóan ismét Danielisz Béla vezeti majd tanácsnokként, "kvázi" főpolgármester-helyettesként. Megmaradna a városképvédelemmel foglalkozó bizottság önállósága is, de a nevét részben városrendezésire módosítanák.

Kié legyen az egészségügy

A várhatóan ellenzéki irányítás alá kerülő összeférhetetlenségi és az informatikai bizottság megőrzi önállóságát ezután is. A jogi bizottság feladata kiegészül az ügyrendi kérdések kezelésével. Az esélyegyenlőség, a foglalkoztatáspolitika és a kisebbségi ügyek pedig egy közös bizottságot kapnak.

A kormánypártok között abban még vita van, hogy az egészségügyi területet ki vezesse. Hasonlóképpen eltérnek a vélemények a főpolgármester-helyettesek feladatköréről és számáról is. A szocialisták négy helyettest szeretnének: közülük az ő elképzelésük szerint három lenne szocialista, egy pedig szabad demokrata. Az SZDSZ viszont tartja magát ahhoz, hogy az összesen három helyettesből egyet a liberálisok, kettőt a szocialisták adjanak. Korábbi hírek szerint a szocialista frakció Hagyó Miklós XII. kerületi pártelnököt, Horváth Csaba korábbi II. kerületi polgármestert, illetve Gy. Németh Erzsébet korábbi frakcióvezetőt látná szívesen a főpolgármestrer-helyettesei posztokon.

A budapesti pártvezetéssel egyeztet az MSZP-s delegáció

A liberálisok átrendeznék a főpolgármester-helyettesek feladatait is. A pénzügyekkel, valamint részben a városfejlesztéssel és a közüzemekkel foglalkozó helyettesük, aki várhatóan ismét Ikvai-Szabó Imre lesz, szeretné átvenni a kulturális területet is.

A korábbi városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, Vajda Pál területét a liberálisok kibővítenék a turisztika és az idegenforgalom kérdéskörével. Az eddig Schiffer János által vitt kulturális-oktatási területből az oktatási ügyeket összevonhatnák a korábban Szolnoki Andrea által jegyzett egészségügyi szférával. A szocialisták jelezték, hogy az új ajánlatról a budapesti pártvezetés állásfoglalását kérik. Korábban a szocialisták azt nyilatkozták, hogy a pénzügyi-gazdasági terület mellett a kulturális és a városüzemeltetési területet kívánják irányítani.