Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Vízi rendőrkapitányság is épül a Kopaszi-gáton

2004.09.29. 21:43
2006-ra tervezik befejezni az átalakított Lágymányosi-öböl első létesítményét, a vízi vidámparkot. A XI. kerület alpolgármestere és főépítésze sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a meghívásos, később nyilvánossá tett pályázat díjnyertes terveit.
Bemutatták a Kopaszi-gát és a környező területek rendezésére kiírt tervpályázat díjazott munkáit szerda délután. A kerület, illetve a résztulajdonában álló Öböl XI. Kft. először meghívásos pályázatot írt ki, később azonban "rendeletmódosítások miatt" nyilvánossá tette, mondta a kerület főépítésze, Schreffel János.

#alt#
Tekintse meg a díjazott műveket!
A díjazottak kivétel nélkül a meghívott pályázók közül kerültek ki. Lakos Imre, a kerület alpolgármestere elmondta, alapvetően az első díjas Kapy Jenő terveit használják majd, de átemelnek elemeket a többi díjazott pályázatból is. "Most vagyunk szerződéskötési időszakban a pályázókkal"- mondta Lakos. A beruházás mintegy 15 milliárd forintba kerül majd.

A Budafoki út, a Hengermalom út, a Lágymányosi híd, a vasúti töltés és a Kopaszi-gát által határolt területen az első ütemben vízi vidám park, vízi színpad, zenepavilon és szálloda épül majd. A későbbiekben kikötőt, vízi rendőrkapitányságot, strandot, fitneszközpontot és vendéglátó helyeket emelnek majd a az átalakított Lágymányosi-öböl partján. Ezek közül várhatóan a csúszdakomplexum fog először elkészülni; amelyet még a 2006-os szezon előtt szeretnének átadni.

Leisztinger a gáton

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A terület tulajdonosa, az Öböl XI. Kft. a kerület 43 százalékos résztulajdonában áll most, mondta az Index kérdésére Zala László, a cég ügyvezetője. Az MSZP-közelinek mondott Leisztinger Tamás vállalkozó érdekeltségébe tartozó Eravis Rt. jelenleg 43 százalékos, a mögötte álló Arago Holding 14 százalékos tulajdonosa az Öböl XI.-nek. Lakos Imre hozzátette, mivel a kerület rendelkezik bizonyos jogosítványokkal, nem befolyásolja érdekérvényesítő képességét, hogy kisebbségi tulajdonosa a cégnek.

Újságírói kérdésre Lakos azt is elmondta, a Kopaszi-gát most már "bérlőktől és jogcím nélküli használóktól megtisztított terület." Hozzátette: "Nem volt igazi lakossági tiltakozás, csak néhány sajtóorgánum által gerjesztett zavar."

Korábban megírtuk, 2004 nyarán nem nyit ki a népszerű West Balkán nevű szórakozóhely és az Aranyhal étterem, mivel a sokáig "parlagon heverő" területet rendezi a kerület. Az Öböl XI. Kft. ügyvezetője akkor úgy fogalmazott: "Itt nem pláza, nem lakópark épül; egy parlagon heverő, szemetes, elhanyagolt területet teszünk virágzóvá."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!