Gerzson
-3 °C
2 °C

A Lánchídon folytatódik az 1+1-es útfelújítás

2005.09.30. 15:05
Olyan lezárt felüljárón jelentette be sikereit Demszky, amelyet két nappal ezelőtt kellett volna átadni a forgalomnak.

A Szentmihályi úti felüljárón több mint félórát váratta az újságírókat a pénzügyminiszter, és közben az Index tudósítójának még a szendvicséről is lefújta a repi-szalámit a szél. Ilyen kínokat kiállva hallgattuk meg, hogy jövőre is folytatódik az az útfelújítási program, amelynek keretében az állam minden egyes önkormányzati forinthoz ugyanekkora összeget ad hozzá.

Veres János pénzügyminiszter szerint 2006-ban ötmilliárd forintot ad a központi költségvetés, és ebből előre tervezhető az önkormányzatok számos útberuházása. Az ilyen módon kiírt pályázatokon egyébként igen jó árajánlatok érhetők el, Budapesten például szerinte felére csökkentek a tervezetthez képest a kivitelezési költségek.

Demszky Gábor főpolgármester ehhez hozzátette: idén Budapest minden kerületében legalább egy utat felújít, illetve felújított a fővárosi önkormányzat. Sőt, több városrészben nem is csak egyet, hanem kettőt-hármat. A főpolgármester szerint így összesen tízmilliárdos értékű rekonstrukciót hajtottak végre, és 80 kilométernyi utat hoztak rendbe.

Ezek közé tartozik a Szentmihályi úti felüljáró is, amelyet október végére fejeznek be. Egy újságíró kérdésére, miszerint ezt a felüljárót szeptember végére kellett volna elkészítenie a kivitelezőnek, Demszky úgy reagált, hogy amennyiben túllépték a határidőt, kötbért kell fizetnie a vállalkozó cégnek. Az Index korábbi cikkében is arról írtunk, hogy a felüljárót szeptember 28-ára kéne befejezni. Jelenleg egyébként a felüljáró egyik felén még le sem volt marva a kopóréteg, a burkolaton még láthatók voltak a jókora a repedések.

Demszky szerint jövőre tovább folytatódnak az útrekonstrukciók, száz kilométernyi is lehet a felújított szakaszok hossza a következő években. 2006-ban így például a Lánchíd, a Soroksári és a Budaörsi út újulhat meg, de a Pesti úton és a Nagytétényi úton is lesz rekonstrukció.