Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Legenda a harmincezer hajléktalan

2005.02.15. 13:27
Budapesten több mint ezerkétszáz, tíz vidéki városban kétezer hajléktalant számoltak össze február elején szociális munkások és önkéntesek, hangzott el egy keddi sajtótájékoztatón. A számlálók ötvenkilenc veszélyben lévő hajléktalanra hívták fel a Menhely Alapítvány diszpécserközpontjának figyelmét.
"Széles körben elterjedt, hogy Magyarországon harmincezer fedél nélküli ember él, de most már biztos, hogy ez nem igaz" - nyilatkozta Győri Péter, a Menhely Alapítvány budapesti elnöke kedden a február 3-i, az elsőként önkéntesek bevonásával is végzett hajléktalanszámlálásról. Ennek ellenére a pesszimista várakozások igazolódtak: 1221 megszámolt ember töltötte az éjszakát az utcán, aluljárókban, parkokban, elhagyott gyártelepen vagy erdőkben. (626 embert a szociális munkások, 595 embert az önkéntesek számoltak össze.)

Vidéken is számoltak
Magyarország tíz városában is végeztek hajléktalanszámlálást. Debrecenben 260, Győrben 480, Kecskeméten 40, Kaposváron 200, Pécsen 250, Székesfehérváron 100, Szolnokon 50, Szekszárdon 70, Miskolcon 700, Szegeden 13 utcán élő embert regisztráltak, bár ez utóbbi számot kétkedéssel fogadták a szakemberek.

Nyolcezer hajléktalan lehet

Mindenkit nem tudtak megszámolni, a több mint száz önkéntes és a negyven szociális munkás kevés volt a munka elvégzésére. Akadtak kerületek (például a IX. vagy az V.), ahová nem jutottak el a számlálók. Becslések szerint háromezer ember töltheti az éjszakáit fedél nélkül, a menhelyeken pedig négyezer-hatszáz ember húzhatja meg magát, vagyis összesen körülbelül nyolcezer hajléktalan élhet Budapesten.

A hajléktalanszámlálók egy térképszelvényt és néhány adatlapot kaptak a Menhely Alapítványtól. A regisztrálás szemrevételezéssel történt, vagyis a hajléktalanokkal nem feltétlenül kellett szóba állni. Az üresen hagyott rubrikákba a megtalálás időpontját, a hajléktalan becsült életkorát, nemét és a pontos helyszínt kellett feljegyezni. A hajléktalan kérésére el lehetett tekinteni a regisztrációtól. Az Index munkatársai a X. kerület 5-ös körzetében több tucat embert számoltak össze.
Megszámoltuk a hajléktalanokat>>>

Az erdőkben kétszázan

Az önkéntesektől és a szociális munkásoktól ötvenkilenc segélyhívás érkezett a számlálás hétvégéjén. Többnyire azonnali orvosi ellátásra szoruló emberek miatt csörgött a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonja (338-41-86, éjjel-nappal hívható), de olyan eset is akadt, amikor egy utcára került édesanyát és három és fél éves gyermeket kellett sürgősen elhelyezni. A Pilisi Parkerdőgazdaság munkatársainak köszönhetően terepjáróval a budai erdőkbe is eljutottak a számlálók, ahol kétszáz embert regisztráltak.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

"Sokan kis háztartást vezetnek az erdőben összeeszkábált kalyibáikban, érthető, hogy ezt nem akarják feladni" - említett egy, a hajléktalanszállók elleni érvet Győri Péter, aki szerint helyzetüket egy szükséglakás oldaná meg. Az erdőkben élők közül vannak, akik naponta dolgozni járnak és külsejük alapján senki sem gondolná róluk, hogy hajléktalanok. (Egy ilyen emberrel az Index munkatársai is találkoztak számlálásukon, ő például havi nyolcvanezer forintot keres aszfaltozással.)

Győri Péter elmondta, hogy a hajléktalanszámlálás eredményeire is támaszkodva a 2006-os választás után megalakuló kormány asztalára tesznek egy hajléktalan-ellátásról szóló komplett programot. A regisztrációban részt vett önkéntesek egy része egyébként vállalta, hogy a jövőben folyamatosan együttműködik a Menhely Alapítvánnyal a lakóhelyéhez közeli hajléktalanok segítésében.  • Vennék
  • Bankszámla