Mátyás
-6 °C
1 °C

Drasztikus bérletidíj-emelés a Margit körúton

2005.11.03. 15:43
Felháborodtak a Margit körúti üzletek bérlői, miután a II. kerület helyenként ötszörösére emelte a bérleti díjakat. Az önkormányzat cáfolja, hogy új bérlőknek szeretné átjátszani az üzlethelyiségeket.

A Margit körút környéki boltosok arra panaszkodnak, hogy az önkormányzat helyenként ötszörösére emelte a bérleti díjaikat. Más esetekben az emelkedés csak kétszeres, de ez is érzékenyen érinti a bérlőket.

A budai körút sarkán, a Margit híd felé kanyarodó szakaszon máris bezárt egy zöldséges, ugyanis - hivatalosan meg nem erősített információink szerint - havi 350 ezer forintos bérleti díjat kért tőle az önkormányzat. Ez azonban már olyan magas összeg volt, amit a bolt nem tudott kitermelni, ezért a bérlő jobbnak látta feladni az üzletet.

A Margit körúti boltosok az Indexnek elmondták: attól tartanak, hogy ugyanaz következik be itt, Budán, mint ami a pesti belső nagyobb utak mentén, például a Rákóczi úton. Ott is egyre másra zártak be az üzletek, míg végül az egész környék forgalma hanyatlásnak indult. (Jellemző, hogy még az újonnan épített irodaházakba sem igen lehet bérlőket találni.) Ha Budán ez nem is fenyeget, vagyis az irodaházak nem ürültek ki errefelé, a Mammut környéki üzleteknek már így is komoly konkurenciával kell megküzdeniük, a nagy bevásárlóközpont már eddig is jelentős "szívóhatást" fejtett ki - a kisebb boltosok véleménye szerint.

A boltosok azt feltételezik, hogy a mostani - helyenként drasztikus - bérletidíj-emeléssel az önkormányzat bizonyos bérlőket ki akar szorítani a helyiségekből. Egyesek szerint már az új bérlők is megvannak az egyes helyekre, az önkormányzat pedig megpróbálja nekik átjátszani az üzleteket.

Az önkormányzat cáfolja a vádakat

Pászti Ágnes, a II. kerületi önkormányzat kommunikációs vezetője a felvetésekre válaszolva elmondta: az önkormányzat nem a bérlők ellenében, hanem a törvény adta jogaival élve kívánja megszüntetni az üzlethelyiségek bérbeadásával kapcsolatos aránytalanságokat. Az önkormányzatnak nem áll szándékában egyetlen bérlőt sem kiszorítani a bérleményéből, vagy szándékosan nehéz helyzetbe hozni. Nincs is szüksége rá, hiszen lejárt az a moratórium, ami megakadályozta abban, hogy felmondjon bérlőinek. A bérleti díjak egységesítésével, és a piaci árakhoz való igazításával csupán a hosszú évek során kialakult, elavult struktúrán kívántak változtatni.

A döntést megelőzően a helyi adottságokat figyelembe véve hivatalos értékbecslő értékelte fel az üzleteket, és megállapította a piaci áraknak megfelelő bérleti díjakat. A képviselőtestület, azonban úgy döntött, hogy ennek is csupán a 80 százalékát rója ki bérlőire, és azt is két lépcsőben.

Pászti Ágnes hozzátette: az áprilisban bevezetett új díjszabás a régi bérlőket valóban hátrányosan érinthette, hiszen ők addig meglehetősen alacsony díjat fizettek. Az újabb bérlők számára viszont a változás nem számottevő.