Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leállt a 4-es metró építése, hogy gyorsabban haladjanak

2007.01.30. 14:31
Egy hónapja áll a munka a négyes metró Gellért téri állomásának építkezésénél, de februárban az Info rádió szerint újrakezdik a kivitelezést.

Egy hónapja leállt a munka a 4-es metró Gellért téri állomásánál, hogy a beruházás gyorsabban befejeződhessen, adta hírül az Info rádió. A rejtély nyitja Gulyás László, a DBR Metró projektigazgatóság vezetője szerint az, hogy a már eddig elszenvedett hathónapos csúszást a kivitelező úgy akarja behozni, hogy áttervezi a födémrendszert. A tervezés még tart, február közepén indulnak újra a munkák.

Vitáznak a kivitelezővel

Gulyás László az Info rádióban elmondta, arról egyelőre még vitáznak a kivitelezővel, hogy ki miatt csúszik az építkezés. A kivitelező szerint az volt a baj, hogy az állomás nem kapta meg időben az építéshatóság engedélyét.

A DBR Metró projektigazgatója azonban rámutatott arra, hogy a kivitelezési tervek elkészítését még tavaly februárban kiadták az építőnek, a vállalat azonban csak igen lassan készült el vele, és ez lassította a munkát.

Gulyás szerint azonban a jelenlegi leállás a beruházónak nem jelent többletköltséget. Február közepén folytatják az áttervezett állomás építését a Műegyetem rakparton, méghozzá úgy, hogy a későbbre tervezett Gellért téri feljárót is megépítik egyúttal, így később nem kell újra lezárni a környékbeli utakat.

Csak a Gellért téren áll a munka

Gulyás László az Indexnek elmondta, csak a Gellért téri építkezésnél áll a munka, a többi helyszínen folytatódik a beruházás. A Gellért téren a kivitelező kérésére, és a mérnökökkel való konzultáció után tervezik át a létesítményt, miközben az építéshatósági engedélyeztetés még zajlik.

A projektigazgató elmondta azt is, hogy februárban folytatódhat a betonfalak építése, minthogy a téli időjárás egy méternél mélyebben a föld felszíne alatt nem okoz problémát, illetve megfelelő betont használva nem lehet gond a kivitelezéssel még egyméteres mélységben sem. (A talaj egyméteres mélységig fagy át télen.)

Februárban újrakezdik

A négyes metró építését korábban számos tényező hátráltatta: a dél-budai Etele téren az indítóakna elhelyezését kellett megváltoztatni. Szintén a budai oldalon egy társasház is perelt a nyomvonal meghatározása miatt. Pesten a IX. kerületi önkormányzattal vitatkozott a főváros az engedélyeztetés miatt, illetve a Vámház körúti Nagyvásárcsarnok egyik alagútja került hirtelen útjába a metróépítőknek, ezért kellett módosítani az utolsó pillanatban a terveket.

Most kedden Gulyás László az Indexnek úgy becsülte, hogy február 10. és 15. között kezdődhet újra a kivitelezés a Gellért téren.