Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Dél-koreai metrót venne a BKV

2004.06.09. 08:48
Állami támogatással vehet metrószerelvényeket a BKV. A vállalat tervei szerint dél-koreai egyterűekre cserélnék a 2-es metró járatait. A fővárosi koalícióban nézetkülönbség alakult ki, az SZDSZ inkább új fejlesztésű metrót venne, ötven százalékkal drágábban.
Száztíz új metrószerelvényt vásárolhat a BKV az állam támogatásával - írja a Népszabadság. A szerelvények a 2-es metró vonalán közlekednek majd. A vonal 2007-ig tartó felújítására szánt 45 milliárdos fővárosi keret nem lett volna elegendő a szerelvények lecserélésére, azonban Medgyessy Péter két hete vállalta, hogy a kormány harmadrészt állja a harmincmilliárd forintra becsült beszerzést - értesült a napilap.

A BKV már tavaly kilenc járműbeszerzési forgatókönyvet dolgozott ki. Ezek között szerepelt a meglévő járműpark felújítása, korszerűsített szerelvények beszerzése, már kifejlesztett dél-koreai egyterű szerelvények beszerzése, valamint teljesen új fejlesztésű kocsik beszerzése is. A közlekedési vállalat a dél-koreai kocsik beszerzését pártolja, ennek becsült költsége 22,88 milliárd forint.

A szabaddemokrata frakció azonban inkább az új fejlesztésű szerelvények beszerzését támogatja. Az elképzelés 33 milliárd forintba kerülne.

A 2-es vonalon közlekednek a legelavultabb szerelvények, cseréjük 2010-re feltétlenül szükségessé vált volna - írja a Népszabadság. A legolcsóbb megoldás, a szerelvények felújítása, csak ideiglenesen javított volna a helyzeten. A felújítással legfeljebb tíz évet nyerhetne a BKV.