Szilárda
0 °C
6 °C

Négy megállóval hosszabb lesz a 4-es metró vonala

2004.05.25. 07:49
A kormány segítséget nyújt a fővárosnak, hogy az a 4-es metrót a korábbi tervekhez képest hosszabb - újabb négy megállót magában foglaló - vonalon, már az első ütemben a Bosnyák téri végállomásig építhesse meg. A Népszabadság úgy tudja, hogy ezt kedden a parlamentben jelenti be Medgyessy Péter miniszterelnök, aki délelőtt dolgozószobájában fogadja Demszky Gábor főpolgármestert.
A 4-es metró első szakasza az eddigi tervek szerint a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar között épülne meg, mintegy 200 milliárd forintból. A 7,2 kilométer hosszú vonalnak tíz megállója volna. A Bosnyák térig terjedő hosszabbítás újabb százmilliárdba kerülne.

A hosszabb vonal megépítéséhez nyújtott kormányzati segítség sem jelentené azonban azt, hogy - akár csak a rövidebb, az eredetileg tervezett szakaszon is - határidőre megépülhet a földalatti.

A beruházásra kiadott környezetvédelmi engedélyről ugyanis bíróságnak kell döntenie. Egy VII. kerületi civil szervezet jogorvoslattal élt a metróengedély kapcsán, azt állítva, hogy az építkezés veszélyezteti a metró feletti épületállományt.

Kétséges tehát, hogy kiírhatóak-e június végéig az első, előminősítéses metrótenderek. Gulyás László, a DBR Metró Projekt Igazgatóság vezetője többször is hangsúlyozta: a 2008-ra tervezett befejezési határidő csak akkor tartható, ha nyárig kiírhatják a pályázatokat.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft