Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Demszkyvel robog a 4-6-os a Margit hídon

2006.07.26. 08:22
Ismét járnak a villamosok a Jászai Mari tér és a Moszkva tér között. A Margit híd két kidőlt villanyoszlopának cseréje megtörtént, a patkókat, erősítéseket mindenütt felszerelték a szakemberek, kedden felszámolták az ideiglenes végállomást is a Margit híd pesti oldalán.

A jelek szerint sikerrel zárult a 4-es és 6-os villamosok éjszakai próbaüzeme, mert szerdán reggel már menetrend szerint követték egymást a Margit hídon tempósan haladó villamosok. Szerda hajnaltól már rendben közlekednek a 4-es, 6-os villamosok, erősítette meg ezt Budapest főpolgármestere a Magyar Televízió szerda reggeli Nap-kelte című műsorában. Demszky Gábor maga is villamossal ment hajnalban a televízió stúdiójába, és elmondta: állnak a felsővezeték-tartó oszlopok, rendben van az energiaellátó rendszer, a most kezdődő úszó Európa-bajnokság nézői zavartalanul utazhatnak a Margitszigetre.

Nagyon sok hiba történt

Több mint egy hete, egy rutinellenőrzés során a Margit hídon az Elektromos Művek kezelésében lévő egyik oszlop - amelyen a villamos vezetékek keresztsodrony tartója is van - kidőlt. A történtek miatt a 4-es, 6-os villamosok forgalma a Jászai Mari tér és a Moszkva tér között azóta szünetelt.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A két kidőlt oszlop cseréje azóta megtörtént, a patkókat, erősítéseket mindenütt felszerelték a szakemberek, kedden felszámolták az ideiglenes végállomást is a Margit híd pesti oldalán. A Margit hídon összesen 52 oszlopot erősítettek meg, hasonló munkákra kerítenek sort hamarosan a Petőfi hídon is.

A főpolgármester elismerte: "a beruházás során nagyon sok hiba történt.", de tart a vizsgálat, hogy mi vezetett a sorozatos üzemzavarhoz. Demszky emlékeztetett arra, hogy a főváros már 2000-ben döntött az új villamosok beszerzéséről, a szerződést 2004-ben aláírták, így a BKV-nak két teljes éve volt arra, hogy megtegye az előkészületeket.

Elnézést kért

Az úszó Európa-bajnokság idején feltehetőleg nagy terhelésnek lesz kitéve a Margit hídi villamosforgalom, ezért sűrítik a 26-os busz forgalmát. A Margit híd állapotáról Demszky Gábor korábban azt mondta, a híd nem életveszélyes, annak felújítását 2008-tól tervezik. Ehhez el kell készülnie az M0-ásnak, ami tehermentesítené az Árpád és a Margit hidat.

Demszky Gábor szerint át kell alakítani a főváros és a BKV együttműködését. Az üzemeltetésért a cég, a BKV felelős, a tulajdonos, azaz a Városháza csak akkor lép be az ügyekbe, ha zavar keletkezik. A politikus elnézést kért a budapestiektől az okozott kényelmetlenségekért, és azt ígérte, hogy "az ügy itt nem áll meg".

Demszky Gábort korábban Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje gyávának nevezete, mert szerinte nem vállalja a felelősséget a nem közlekedő villamosok ügyében. A főpolgármester azt mondta: Tarlós Istvánnal és valamennyi párt főpolgármester-jelöltjével szívesen megvitatja a város ügyeit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!