Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszkyvel robog a 4-6-os a Margit hídon

2006.07.26. 08:22
Ismét járnak a villamosok a Jászai Mari tér és a Moszkva tér között. A Margit híd két kidőlt villanyoszlopának cseréje megtörtént, a patkókat, erősítéseket mindenütt felszerelték a szakemberek, kedden felszámolták az ideiglenes végállomást is a Margit híd pesti oldalán.

A jelek szerint sikerrel zárult a 4-es és 6-os villamosok éjszakai próbaüzeme, mert szerdán reggel már menetrend szerint követték egymást a Margit hídon tempósan haladó villamosok. Szerda hajnaltól már rendben közlekednek a 4-es, 6-os villamosok, erősítette meg ezt Budapest főpolgármestere a Magyar Televízió szerda reggeli Nap-kelte című műsorában. Demszky Gábor maga is villamossal ment hajnalban a televízió stúdiójába, és elmondta: állnak a felsővezeték-tartó oszlopok, rendben van az energiaellátó rendszer, a most kezdődő úszó Európa-bajnokság nézői zavartalanul utazhatnak a Margitszigetre.

Nagyon sok hiba történt

Több mint egy hete, egy rutinellenőrzés során a Margit hídon az Elektromos Művek kezelésében lévő egyik oszlop - amelyen a villamos vezetékek keresztsodrony tartója is van - kidőlt. A történtek miatt a 4-es, 6-os villamosok forgalma a Jászai Mari tér és a Moszkva tér között azóta szünetelt.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A két kidőlt oszlop cseréje azóta megtörtént, a patkókat, erősítéseket mindenütt felszerelték a szakemberek, kedden felszámolták az ideiglenes végállomást is a Margit híd pesti oldalán. A Margit hídon összesen 52 oszlopot erősítettek meg, hasonló munkákra kerítenek sort hamarosan a Petőfi hídon is.

A főpolgármester elismerte: "a beruházás során nagyon sok hiba történt.", de tart a vizsgálat, hogy mi vezetett a sorozatos üzemzavarhoz. Demszky emlékeztetett arra, hogy a főváros már 2000-ben döntött az új villamosok beszerzéséről, a szerződést 2004-ben aláírták, így a BKV-nak két teljes éve volt arra, hogy megtegye az előkészületeket.

Elnézést kért

Az úszó Európa-bajnokság idején feltehetőleg nagy terhelésnek lesz kitéve a Margit hídi villamosforgalom, ezért sűrítik a 26-os busz forgalmát. A Margit híd állapotáról Demszky Gábor korábban azt mondta, a híd nem életveszélyes, annak felújítását 2008-tól tervezik. Ehhez el kell készülnie az M0-ásnak, ami tehermentesítené az Árpád és a Margit hidat.

Demszky Gábor szerint át kell alakítani a főváros és a BKV együttműködését. Az üzemeltetésért a cég, a BKV felelős, a tulajdonos, azaz a Városháza csak akkor lép be az ügyekbe, ha zavar keletkezik. A politikus elnézést kért a budapestiektől az okozott kényelmetlenségekért, és azt ígérte, hogy "az ügy itt nem áll meg".

Demszky Gábort korábban Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje gyávának nevezete, mert szerinte nem vállalja a felelősséget a nem közlekedő villamosok ügyében. A főpolgármester azt mondta: Tarlós Istvánnal és valamennyi párt főpolgármester-jelöltjével szívesen megvitatja a város ügyeit.