Árpád
-2 °C
3 °C

Elindult a déli metrópajzs is

2009.01.26. 14:21
Elindult a 4-es metró déli alagútépítő pajzsa is hétfőn a Szent Gellért tér felé, ahová északi párja már egy hete megérkezett, áll a DBR Metró Projektigazgatóság közleményében. Az állomás és a hozzá kapcsolódó peronalagutak belső falazatainak befejezését követően, a tervek szerint február második felében tolhatja be őket a kivitelező a Duna parti állomásba.

Az alagútépítő BAMCO konzorcium az Nemzeti Közlekedési Hatóság tavaly december közepén megadott jóváhagyásának birtokában az északi pajzzsal - az ünnepekre tekintettel - január elején indult el és a hónap közepére elérte a Szent Gellért téri állomáshoz kapcsolódó peronalagutat.

A déli pajzs ezt követően kezdhette meg a budai oldal utolsó szakaszának építését a - megépítési módja miatt korábban vitát kiváltó, de mára jóváhagyott és utólagos felbővítéssel épülő - vasúti átkötő alagút hosszában.

A peronalagútba várhatóan február második felében törhet majd be a déli pajzs, aztán a vállalkozó betolja majd őket az állomásba, előtte azonban be kell fejeznie az állomás és a peronalagutak belső falazatát, a felszíni épületek állagmegóvása érdekében.

A jelenleg folyó párhuzamos munkálatokkal hamarosan befejeződik a budai oldali alagútépítés, azaz a pajzsok útjuk feléhez közelednek. Tavasszal a Duna alatt, majd a pesti oldalon folytatódik az alagútépítés.

A 7,5 kilométeres szakasz pesti felén is nyilvánvalóan többször lesz majd olyan, hogy átmenetileg leállnak, majd újraindulnak a pajzsok, ahogy azt az építkezés menete, illetve a választott technológia megkívánja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?