Gerzson
-3 °C
3 °C

Ingyen parkolást lebegtet a fővárosi Fidesz

2004.04.01. 14:06
Legalább április 9-ig tart az az "interregnum", amíg többek közt a Kiskörút, a Nagykörút, az Andrássy út, az Üllői út parkolóhelyeit díjfizetés nélkül is igénybe vehetik az autósok, mivel a fővárosnak nincs érvényes szerződése a parkolási Kft-vel - állítja a fővárosi Fidesz. Vajda Pál főpolgármester-helyettes szerint a fideszesek csak kampányolnak, és a parkolásért továbbra is fizetni kell.
Kaotikus állapotok uralkodnak a fővárosi Fidesz szerint a budapesti parkolási rendszerben. Szerdai sajtótájékoztatójukon a városvezetést okolták a kialakult "interregnumért", ami lényegében azt fedi, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak április elsejétől nincs érvényes szerződése a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft-vel. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezető-helyettese a területért felelős főpolgármester-helyettest hibáztatta a kialakult helyzetért. Mint mondta, Vajda Pál nem terjesztette időben az illetékes szakbizottság elé a szerződés meghosszabbításáról szóló előterjesztését.

A cég által működtetett parkolóhelyek így gyakorlatilag ingyen igénybe vehetők, tahát az V. kerület kivételével a főváros tulajdonában és kezelésében lévő főútvonalakon - például a Kiskörúton, a Nagykörúton, az Andrássy úton, az Üllői úton - minden további nélkül ingyen parkolhat bárki - állítja a Fidesz.

A Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottsága csak jövő hét közepén tárgyalja sürgősséggel a szerződéshosszabbítást. A Fidesz szerint az újabb érvényes szerződéstől számítva, visszamenőleg elszámolhatnak egymással a szerződő felek, de harmadik félre - az egy hétig díjmentesen parkoló autósokra - nézve nem élhetnek semmilyen követeléssel.

"Káosz a város vezetésében"

A Fidesz mindemellett meggondolt cselekvést javasol az autósoknak, józan belátásukra bízva, hogy élnek-e a kialakult helyzettel. Azt azonban felháborítónak tartja az ellenzéki párt, hogy a szemmel látható gondok ellenére a városvezetés egyre csak halogatja az egységes parkolási rendszer kialakítását.

Az Index érdeklődésére a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. illetékese annyit közölt, hogy ők továbbra is folytatják a parkolással kapcsolatos tevékenységüket, így természetesen működnek a parkolóautomaták, illetve a parkolási időt túllépő, vagy a parkolásért nem fizető autósok büntetésre számíthatnak. A kialakult helyzettel kapcsolatban jövő hét hétfőn tart tájékoztatást a kft. jelenleg külföldön tartózkodó ügyvezető igazgatója.

"A Fidesz manipulálja az embereket"

Vajda Pál főpolgármester-helyettes a javában zajló EU-választási kampánynak tulajdonítja, hogy "a fideszesek butaságokat beszélve manipulálják az embereket". A szocialista politikus az MTI-nek elmondta, hogy még ez a kampány sem igazolhatja azonban annak a megegyezésnek a felrúgását, amely parkolási kérdésben korábban közte és a Fidesz, valamint az MDF között létrejött. Közölte, hogy miután tavaly nyáron feladatkörébe került a parkolási téma, elkészített egy stratégiai anyagot, amellyel e két frakció egyetértett.

Hozzátette, hogy a most zajló választási kampány miatt csak a májusi vagy júniusi közgyűlésre terjeszti be a fővárosi parkolás tíz évre szóló operatív rendezési tervét. Wintermantel Zsolt felvetése kapcsán a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fideszes irányítású várostervezési bizottság március 17-ei ülésére valóban nem készült el a szerződés módosítása. A testület következő, április 9-ei ülésére már benyújtották az előterjesztést. Rámutatott, hogy a korábbi választási kampányokban is volt már példa arra, hogy ez a bizottság csak havonta egyszer ülésezett.

A főpolgármester-helyettes leszögezte, attól, hogy a főváros és a kft. között nem történt meg a szerződésmódosítás, még érvényesek és hatályosak a kihelyezett KRESZ-táblák. Az autósoknak pedig a jelzőtáblák alapján továbbra is fizetniük kell a parkolási díjat. Vajda Pál hangsúlyozta, azért is érthetetlen számára a fideszes felvetés, mivel e parkolási bevételekkel nem a kft., hanem a fővárosi önkormányzat rendelkezik.