Ilona
17 °C
32 °C

A rinocérosz utolsó támadása Demszky ellen

2006.09.29. 13:04
Egy Tarlós István kampányfőnökéhez köthető cég, a Rinocérosz Kft. telefonos közvélemény-kutatást végez arról, hogy az emberek összekapcsolják-e Demszky Gábor személyét és a Strabag-botrányt. Az SZDSZ tiltakozik.

A Szabad Demokraták Szövetsége figyelmét tegnap óta többen is felhívták rá, hogy egy Rinocérosz Kft. nevű cég telefonos közvélemény-kutatásnak álcázva fogalmaz meg hamis vádakat Demszky Gábor és a kormánypártok ellen. A kérdésként feltett vádak alkalmasak a budapestiek megtévesztésére, és veszélyeztetik a kampány tisztaságát, áll a párt közleményében, amelyet az Indexhez is eljuttatott.

Kié a Rinocérosz?

A cégbírósági adatokból kiderül, hogy a Rinocérosz Kft. Tarlós István jobboldali főpolgármester-jelölt kampányfőnökének, Pesty Lászlónak a cége. "Okkal feltételezzük, hogy a Fidesz listavezetője a kampánycsend beállta után is folytatni akarja a közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató kampányt" - folytatódik a közlemény. (A cég nem közvetlenül, de kötődik Pestyhez - az Indexnek nyilatkozó Tarlós-kampányfőnök szerint.)

Az SZDSZ felháborítónak találja, hogy Tarlós István a kampány utolsó napját, sőt, a kampánycsendet is negatív kampányra kívánja felhasználni. Különösen azok után, hogy pártja tegnap elfogadta a kampánycsend betartására vonatkozó négypárti egyezményt.


A liberális párt ezért felszólítja Tarlós Istvánt, hogy azonnal állítsa le a megtévesztő telefonokat. "Már most jelezzük: amennyiben a kutatásnak álcázott kampány szombaton és vasárnap is folytatódik, az SZDSZ azonnal az OVB-hez fordul. A hamis vádakkal negatív kampányt folytató Rinocérosz Kft. ellen pedig haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket" - hangzik a közlemény.

Tarlós nem tud a közvélemény-kutatásról

Tarlós István sajtófőnöke az Index érdeklődésére elmondta, a főpolgármester-jelölt nem tud a telefonos kampányról, viszont a sajtófőnök hozzátette: forduljunk közvetlenül Pesty Lászlóhoz, Tarlós kampányfőnökéhez.

Pesty az Indexnek azt állította, hazugság, amit az SZDSZ sugall, eleve ma estig zajlik a kampány, amelyben arra kérdeznek rá telefonon: látnak-e összefüggést az emberek aközött, hogy Demszky Gábor a főpolgármester, miközben a Strabag európai uniós hírforrások szerint pénzt adott az MSZP-nek és az SZDSZ-nek.

Van-e valami összefüggés?

Pesty hozzátette, szó sincs arról, hogy kampánycsend idején folytatnák a telefonon gyorskérdést. Hozzátette: örülnének annak, ha kiderülne: az emberek nem látnak összefüggést Demszky és a Strabag-ügy között.

Azt is elmondta: nem az ő cége a Rinocérosz Kft., de van köze hozzá áttételesen. Pesty - aki Tarlós kampányfőnöke - hangsúlyozta: Tarlós István nem tudott a telefonos kampányról, ugyanannyit tudott róla, mint a többi jelölt, vagyis semmit, és nincs is köze az ügyhöz.