Olivér
5 °C
8 °C

A rinocérosz utolsó támadása Demszky ellen

2006.09.29. 13:04
Egy Tarlós István kampányfőnökéhez köthető cég, a Rinocérosz Kft. telefonos közvélemény-kutatást végez arról, hogy az emberek összekapcsolják-e Demszky Gábor személyét és a Strabag-botrányt. Az SZDSZ tiltakozik.

A Szabad Demokraták Szövetsége figyelmét tegnap óta többen is felhívták rá, hogy egy Rinocérosz Kft. nevű cég telefonos közvélemény-kutatásnak álcázva fogalmaz meg hamis vádakat Demszky Gábor és a kormánypártok ellen. A kérdésként feltett vádak alkalmasak a budapestiek megtévesztésére, és veszélyeztetik a kampány tisztaságát, áll a párt közleményében, amelyet az Indexhez is eljuttatott.

Kié a Rinocérosz?

A cégbírósági adatokból kiderül, hogy a Rinocérosz Kft. Tarlós István jobboldali főpolgármester-jelölt kampányfőnökének, Pesty Lászlónak a cége. "Okkal feltételezzük, hogy a Fidesz listavezetője a kampánycsend beállta után is folytatni akarja a közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató kampányt" - folytatódik a közlemény. (A cég nem közvetlenül, de kötődik Pestyhez - az Indexnek nyilatkozó Tarlós-kampányfőnök szerint.)

Az SZDSZ felháborítónak találja, hogy Tarlós István a kampány utolsó napját, sőt, a kampánycsendet is negatív kampányra kívánja felhasználni. Különösen azok után, hogy pártja tegnap elfogadta a kampánycsend betartására vonatkozó négypárti egyezményt.


A liberális párt ezért felszólítja Tarlós Istvánt, hogy azonnal állítsa le a megtévesztő telefonokat. "Már most jelezzük: amennyiben a kutatásnak álcázott kampány szombaton és vasárnap is folytatódik, az SZDSZ azonnal az OVB-hez fordul. A hamis vádakkal negatív kampányt folytató Rinocérosz Kft. ellen pedig haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket" - hangzik a közlemény.

Tarlós nem tud a közvélemény-kutatásról

Tarlós István sajtófőnöke az Index érdeklődésére elmondta, a főpolgármester-jelölt nem tud a telefonos kampányról, viszont a sajtófőnök hozzátette: forduljunk közvetlenül Pesty Lászlóhoz, Tarlós kampányfőnökéhez.

Pesty az Indexnek azt állította, hazugság, amit az SZDSZ sugall, eleve ma estig zajlik a kampány, amelyben arra kérdeznek rá telefonon: látnak-e összefüggést az emberek aközött, hogy Demszky Gábor a főpolgármester, miközben a Strabag európai uniós hírforrások szerint pénzt adott az MSZP-nek és az SZDSZ-nek.

Van-e valami összefüggés?

Pesty hozzátette, szó sincs arról, hogy kampánycsend idején folytatnák a telefonon gyorskérdést. Hozzátette: örülnének annak, ha kiderülne: az emberek nem látnak összefüggést Demszky és a Strabag-ügy között.

Azt is elmondta: nem az ő cége a Rinocérosz Kft., de van köze hozzá áttételesen. Pesty - aki Tarlós kampányfőnöke - hangsúlyozta: Tarlós István nem tudott a telefonos kampányról, ugyanannyit tudott róla, mint a többi jelölt, vagyis semmit, és nincs is köze az ügyhöz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?