Strabag Demokraták Szövetségérõl beszél Tarlós

2006.09.25. 21:15
A Strabag-pénzekrõl kérdezte Demszky Gábor fõpolgármestert Tarlós István hétfõi sajtótájékoztatóján. Demszky viszont a szélsõjobbtól való elhatárolódást kéri számon Tarlóson.

"Szeretném, hogy ha válaszolna végre azokra a felvetésekre, amelyekkel Ausztriából õt és pártját, a "Strabag-demokraták szövetségét" találták meg - mondta a politikus. Tarlós közölte, hogy azokra a felvetésekre gondol, hogy mi van az 5-ös autópálya kapcsán érkezett pénzekkel, amelyek állítólag "Strabag-demokraták szövetségéhez" kerültek.

A Strabag 7+9 milliárdja

Tarlós elmondta, a fõvárosi önkormányzat közbeszerzési bizottságának elnökétõl származó információk alapján az kezd kibontakozni, hogy 1999 és 2002 között több mint hétmilliárd forint értékû megbízást kapott a Strabag a fõvárostól. Késõbb, 2003 és 2006 között pedig a Strabag jó kilencmilliárdnyi megbízást kapott és az utána következõ második helyezett ennek csak az egyharmadát.

A Fidesz által is támogatott független fõpolgármester-jelölt úgy fogalmazott: a fõpolgármesternek saját érdeke, hogy válaszoljon a felvetõdõ kérdésekre. "Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor kénytelen vagyok megkérni a polgári pártokat, például a Fideszt, hogy az osztrák néppárton keresztül szerezze be ezeket az információkat" - közölte Tarlós István.

Demszky a szélsõjobbtól való elhatárolódást várja Tarlóstól

Mindeközben Demszky Gábor a szélsõjobbtól való elhatárolódásra, illetve a Jobbikkal és a MIÉP-pel kötött helyi támogatási megállapodások felmondására szólította fel hétfõn Tarlós Istvánt, a Fidesz fõvárosi listavezetõjét.

A fõpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta, hogy korábban hiába kérte ezt Orbán Viktortól és a Fidesz országos vezetésétõl. Hozzátette: ezért most a Fidesz "legmagasabb rangú" fõvárosi politikusát, listavezetõjét kéri erre.

A Fidesz hazudozik Demszky szerint

Ezáltal egyértelmûvé válna, hogy Tarlós István "meggyõzõdéses demokrata, valóban rendpárti" - jegyezte meg. Demszky Gábor elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a Parlament épülete elõtt "fel lehet olvasni ötven, a szónok szerint zsidónak titulált politikusnak a nevét, árpádsávos zászlók alatt". Leszögezte, hogy azok, akik ezt elkövetik, illetve nem akadályozzák ezt meg szervezõként, azok politikailag felelõsek a történtekért.

"Ide értem Orbán Viktort, ide értem Kövér Lászlót" - tette hozzá. Demszky Gábor egy kérdés kapcsán kijelentette, a Fidesz hazudozással leplezi azt, hogy Budapesten nincs programja.

Tarlós István elhatárolódik a Jobbiktól, ha az a garázda események szervezõje

Ha bebizonyosodott és a hatóság kimondta, hogy a Jobbik mint párt szervezõje vagy akárcsak részese volt a garázda eseményeknek, elhatárolódom a Jobbiktól - jelentette ki Tarlós István, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatásával induló fõpolgármester-jelölt hétfõn az ATV Egyenes beszéd címû mûsorában, arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy vállalja-e a Jobbik támogatását.

Tarlós István hangsúlyozta: "akkor is párton kívülinek vallom magam, ha ez Demszky Gábornak és környezetének nem tetszik". Emlékeztetett: a Fidesszel kötött megállapodás elsõ pontja kimondja, nem fog belépni a pártba sem most, sem késõbb. A fõpolgármester-jelölt úgy látja, Orbán Viktor Fidesz-elnök más szemszögbõl közelíti meg az október 1-jei választásokat. Tarlós István szerint ugyanis nem népszavazás, hanem önkormányzati, illetve fõpolgármester választás lesz október 1-jén. Közölte azt is, hogy ennek eredményét tiszteletben tartja.

Tarlós István a televízión keresztül arra szólította fel Demszky Gábor fõpolgármestert, hogy álljon ki vele vitára, beszéljen programjáról, a város problémáiról, ne politizáljon, továbbá "ne alkalmazzon nemtelen eszközöket" a kampány ideje alatt.