Árpád
-2 °C
3 °C

Strabag Demokraták Szövetségérõl beszél Tarlós

2006.09.25. 21:15
A Strabag-pénzekrõl kérdezte Demszky Gábor fõpolgármestert Tarlós István hétfõi sajtótájékoztatóján. Demszky viszont a szélsõjobbtól való elhatárolódást kéri számon Tarlóson.

"Szeretném, hogy ha válaszolna végre azokra a felvetésekre, amelyekkel Ausztriából õt és pártját, a "Strabag-demokraták szövetségét" találták meg - mondta a politikus. Tarlós közölte, hogy azokra a felvetésekre gondol, hogy mi van az 5-ös autópálya kapcsán érkezett pénzekkel, amelyek állítólag "Strabag-demokraták szövetségéhez" kerültek.

A Strabag 7+9 milliárdja

Tarlós elmondta, a fõvárosi önkormányzat közbeszerzési bizottságának elnökétõl származó információk alapján az kezd kibontakozni, hogy 1999 és 2002 között több mint hétmilliárd forint értékû megbízást kapott a Strabag a fõvárostól. Késõbb, 2003 és 2006 között pedig a Strabag jó kilencmilliárdnyi megbízást kapott és az utána következõ második helyezett ennek csak az egyharmadát.

A Fidesz által is támogatott független fõpolgármester-jelölt úgy fogalmazott: a fõpolgármesternek saját érdeke, hogy válaszoljon a felvetõdõ kérdésekre. "Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor kénytelen vagyok megkérni a polgári pártokat, például a Fideszt, hogy az osztrák néppárton keresztül szerezze be ezeket az információkat" - közölte Tarlós István.

Demszky a szélsõjobbtól való elhatárolódást várja Tarlóstól

Mindeközben Demszky Gábor a szélsõjobbtól való elhatárolódásra, illetve a Jobbikkal és a MIÉP-pel kötött helyi támogatási megállapodások felmondására szólította fel hétfõn Tarlós Istvánt, a Fidesz fõvárosi listavezetõjét.

A fõpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta, hogy korábban hiába kérte ezt Orbán Viktortól és a Fidesz országos vezetésétõl. Hozzátette: ezért most a Fidesz "legmagasabb rangú" fõvárosi politikusát, listavezetõjét kéri erre.

A Fidesz hazudozik Demszky szerint

Ezáltal egyértelmûvé válna, hogy Tarlós István "meggyõzõdéses demokrata, valóban rendpárti" - jegyezte meg. Demszky Gábor elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a Parlament épülete elõtt "fel lehet olvasni ötven, a szónok szerint zsidónak titulált politikusnak a nevét, árpádsávos zászlók alatt". Leszögezte, hogy azok, akik ezt elkövetik, illetve nem akadályozzák ezt meg szervezõként, azok politikailag felelõsek a történtekért.

"Ide értem Orbán Viktort, ide értem Kövér Lászlót" - tette hozzá. Demszky Gábor egy kérdés kapcsán kijelentette, a Fidesz hazudozással leplezi azt, hogy Budapesten nincs programja.

Tarlós István elhatárolódik a Jobbiktól, ha az a garázda események szervezõje

Ha bebizonyosodott és a hatóság kimondta, hogy a Jobbik mint párt szervezõje vagy akárcsak részese volt a garázda eseményeknek, elhatárolódom a Jobbiktól - jelentette ki Tarlós István, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatásával induló fõpolgármester-jelölt hétfõn az ATV Egyenes beszéd címû mûsorában, arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy vállalja-e a Jobbik támogatását.

Tarlós István hangsúlyozta: "akkor is párton kívülinek vallom magam, ha ez Demszky Gábornak és környezetének nem tetszik". Emlékeztetett: a Fidesszel kötött megállapodás elsõ pontja kimondja, nem fog belépni a pártba sem most, sem késõbb. A fõpolgármester-jelölt úgy látja, Orbán Viktor Fidesz-elnök más szemszögbõl közelíti meg az október 1-jei választásokat. Tarlós István szerint ugyanis nem népszavazás, hanem önkormányzati, illetve fõpolgármester választás lesz október 1-jén. Közölte azt is, hogy ennek eredményét tiszteletben tartja.

Tarlós István a televízión keresztül arra szólította fel Demszky Gábor fõpolgármestert, hogy álljon ki vele vitára, beszéljen programjáról, a város problémáiról, ne politizáljon, továbbá "ne alkalmazzon nemtelen eszközöket" a kampány ideje alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?