Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egyre több a patkány Budapesten

2005.10.12. 06:43
Egyre több a patkány az országban, Budapest patkánymentessége is veszélybe kerül, ha nem sikerül megállítani a rágcsálók szaporodását – állítják a szakemberek. A vándorpatkányok tömegesen jönnek az agglomerációban létesített illegális szemétdombokról.
Az ország több településén elszaporodtak az utóbbi időben a patkányok - írja a Magyar Hírlap. A fertőző betegségek terjesztése miatt különösen veszélyes rágcsálók irtását sok helyen pénzhiány nehezíti.

A korábbi években gyakorlatilag patkánymentes Budapesten sem megnyugtató a helyzet. Nincs közvetlen veszély, de évről évre nő a patkányszám – mondta az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének a főorvosa. Két éve 168, tavaly 189 épületben, illetve telken találtak patkányt. Az idei adatok azt jelzik: tovább tart a rágcsálószaporodás a fővárosban – mondta Szántai Károly.

A rágcsálókat évtizedek óta irtó cég vezetője, Bajomi Dániel is azt mondta, "veszélyben látja Budapest patkánymentességét".

’70
A Fővárosi KÖJÁL, az ÁNTSZ elődje 1970-ben a patkányok számát Budapesten körülbelül 2 millióra becsülte, amelyek 300-400 millió Ft kárt okoztak évente. Átlagosan a városi épületek 33 százaléka volt patkánnyal fertőzött. Jelentős különbség volt a területek között, a belvárosban majdnem 100 százalékos volt a fertőzöttség. Budapesten 99 százalékban a vándorpatkány (Rattus norvegicus) volt jelen, míg a házipatkány (Rattus rattus) csak a raktárakban és a kikötőkben fordult elő szórványosan.

Az ellen nem véd

A Bábolna-Bio havi rendszerességgel ellenőrzi a csatornahálózatot, az ÁNTSZ elvárásának megfelelően rendszeresen figyelik a bevásárlóközpontokat, hipermarketeket, piacokat, élelmiszer-előállító cégeket, pályaudvarokat, folyó- és patakpartokat. Budapest köré méreggel megpakolt, zárt etetőládákból álló védőgyűrűt vontak, hogy útját állják az agglomerációból befelé igyekvő patkányoknak, de van, ami ellen a cég nem tud mit tenni.

A Népszabadságnak nyilatkozó Bajomi szerint a legnagyobb veszélyt az egyre szaporodó illegális szemétdombok jelentik: potenciális patkánytanyák, amelyeket a területek tulajdonosainak minél előbb fel kellene számolni.