Ervin
14 °C
22 °C

Sztrájkbizottságot alapítottak a BKV-nál

2005.02.13. 20:33
Bár a BKV vezetése újabb egy százalékkal emelte a vasárnapi tárgyalásokon ajánlatát, a szakszervezetek sztrájkbizottságot alapítottak. A BKV ugyanis újabb ajánlatával 15 ezer forintos bérfejlesztést adna, a szakszervezetek pedig 18 ezer forintot szeretnének.

Továbbra sem hárult el a BKV-nál a sztrájkveszély, annak ellenére, hogy a cégvezetés újabb 1 százalékkal 8 százalékra emelte béremelési ajánlatát; Aba Botond vezérigazgató az MTI-nek vasárnap este elmondta, hogy a cégvezetés lehetőségeinek határára ért, a szakszervezetek viszont ultimátumszerűen bejelentették a sztrájkbizottság létrehozását.

Már csak 3 ezer forint a különbség

A személyenkénti 15 ezer forintos béremelési ajánlat és a szakszervezetek követelése között már csak bruttó háromezer forint a különbség - közölte a vezérigazgató. Hozzátette: a cégvezetés azonban már így is 2 százalékkal túllépett az Országos Érdekegyeztető Tanácsban elfogadott béremelési mértéken.

Aba Botond közölte, hogy a vasárnap délután két órától az esti órákig tartó tárgyalások közben, az általa tett újabb ajánlatot követően a szakszervezetek bejelentették a sztrájkbizottság létrehozását. A vezérigazgató szerint ez a lépés azt jelzi, hogy már nem is akarnak megállapodni, s egyértelműen a keddi sztrájkra készülnek. Ultimátumot ugyanis akkor szokás bejelenteni, ha valaki nem akar tárgyalni - jegyezte meg.

Áthárított kommunikációs feladatok

Elmondta: az átlagosan 8 százalékos béremelési ajánlata sok helyen már 10 százalék feletti béremelést jelent. Közölte azt is, hogy a cég munkáltatói jogkörrel rendelkező vezetői, mintegy 150-en, idén nem kapnak béremelést, így a rájuk eső pénzt szétosztják a beosztottak között.

Aba Botond elmondta azt is, hogy a szakszervezetisek sztrájkbizottságára hárul az a feladat, hogy hétfőn széles körű tájékoztatást adjanak az embereknek a keddi sztrájkkal összefüggő kérdésekről. A cégvezetés ebben segítséget nyújt az érdekképviseletnek, a feladatot azonban nem vállalja át tőlük.

A vezérigazgató leszögezte azt is, hogy a minimális szolgáltatásról folytatott tárgyaláson, amely a bértárgyalásokkal párhuzamosan tart, a cégvezetés továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy legalább 50 százalékos legyen a szolgáltatás színvonala.

Hallgató szakszervezetek

Az érdekképviseleti vezetők - köztük Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szervezetek Szövetségénél elnöke - a további egyeztetésre hivatkozva nem kívántak részleteket közölni álláspontjukról. Az MTI a tárgyalásokon részt vevőktől arról értesült, hogy a szakszervezetek álláspontja megosztottnak látszik. Vannak olyan szakszervezeti vezetők, akik már úgy érzik, hogy fő céljukat elérték, s ezért nincs szükség sztrájkra.