Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Tarlós nem láncolja magát a turulhoz

2006.08.03. 15:27
Nem talált szövetségesre Tarlós István személyében a Jobbik. A hegyvidéki turulszobor köré élőláncot és egyéb védekezési akciót szervező szervezet tevékenységét a főpolgármester-jelölt szomorúan szemléli. A turult a Jobbiktól függetlenül éjjel-nappal őrzi felavatása óta a kerületi önkormányzat.

Elhatárolódik a Jobbik Magyarországért Mozgalom turulvédő akciótervétől Tarlós István. "Szomorúan olvasom a Jobbik közleményét a Turul-szoborral kapcsolatos állásfoglalásukról. Elsősorban azért, mert megoldás helyett konfrontálódásra törekszik" - írja a független főpolgármester-jelölt csütörtök délután kiadott közleményében.

"Polgármester viszont nem követhet el és nem pártolhat jogsértéseket [...] Ezt az említett építmények elhelyezése előtt figyelembe kellett volna venni az illetékeseknek" - írja Tarlós Mitnyan György XII. kerületi polgármester tevékenységére utalva. Az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán felállított szobor a fővárosi közgyűlés engedélye nélkül épült, és mint ismeretes eltávolításáról jogerős döntés született. Tarlós közleményében kijelenti: minden erőszakos konfrontációt ellenez, de meglátása szerint a "megoldást kell megtalálni, akár a helyszín végiggondolása révén is".


A Jobbik nyilvánosságra hozott tervei szerint több, mint ötszáz "polgári engedetlenségre is elszánt nemzeti radikális áll készenlétben, hogy szükség esetén élőlánccal védje meg a hegyvidéki turulszobrot". A szervezet közlése szerint "a védelemhez szükséges felszerelést" már elhelyezték "egy közeli raktárhelyen".

A védekezésben a jelek szerint számítottak volna Tarlósra is: "A Jobbik azért is támogatja Tarlós Istvánt, mert komoly esély van Demszky Gábor leváltására, ami után a turulszobor ügye jogilag is rendeződhet. Ahogy főpolgármester-jelöltünk fellépett a heterofóbok homoszexuális propagandájával szemben, úgy várható, hogy a hungarofóbok magyarellenes lobbiját sem tűri majd" - fogalmazott Novák Előd, a Jobbik főszervezője csütörtöki közleményében.


A szobrot szerdai és csütörtöki ottjártunkkor még nem védték kart karba öltve az aktivisták, csupán a legendás sötétkék Nissan parkolt nyíllövésnyire a szobortól. A HE-BA Vagyonvédelmi Kft. három fegyvertelen emberrel őrzi a szobrot a kerületi önkormányzat megbízásából, folyamatos 24 órás őrzést biztosítva a fenyegetett turulnak.

Csütörtökön dél körül épp a Monte Cassino olvasása közben zavartuk meg a szolgálatban lévő vagyonőrt. Kérdésünkre elmondta, hogy 24 órás szolgálatban van, a leeresztett kerekű, üres tankkal parkoló autó a bázis, amiben üldögélve vigyázzák a szobrot. A strázsálás meglehetősen fárasztó, noha óránként sétál egy kört, a nem túl kényelmes jármű megviseli az embert.


"De most nézze meg, kit zavar ez itt? Ez egy gyönyörű szobor, ősmagyar jelkép, a turulisten, hatalmasabb az Istennél - kinek az érdeke, hogy lebontsák?" - mondja kérdve a nagydarab, rövidre nyírt hajú, körülbelül 45 éves férfi, aki nem akart arccal, névvel szerepelni.

A szoborra leginkább éjjel kell vigyázni, akkor jönnek leginkább a részeg vagy bedrogozott huligánok, diszkósok, akiket úgy kell lerángatni az emlékműről. Volt, hogy festékkel akarta valamelyikük bemázolni a madarat, emlékszik vissza a szobor felavatása óta itt dolgozó biztonsági ember.  • Vennék
  • Hírek