Bonifác
10 °C
16 °C

Szeptembertől új trolik Budapesten

2004.03.26. 11:47
Három hazai és egy külföldi gyártó közül a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. nyerte meg a BKV Rt. trolibuszok szállítására kiírt tenderét. A magyar cég négy év alatt negyvenöt Ganz-Solaris T-12 típusú trolibuszt szállít a közlekedési vállalatnak.
A Skoda, az Ikarus Rt. és a Szegedi Közlekedési Rt. pályázatánál kedvezőbb ajánlatot nyújtott be a Ganz Transelektro Közlekedési Rt., így öt trolibusz szállítására szerződhet a Budapesti Közlekedési Vállalattal, és opciós szállítási jogot szerezhet további negyven jármű szállítására a következő négy évben.

Ganz-Solaris T-12
Ganz-Solaris T-12 Tallinban
A pályázatnyertes "szóló" trolibuszok voltak a legolcsóbbak, ennek ellenére sok extra szolgáltatást kínálnak - mondta el az Index érdeklődésére Balog Gábor a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. kereskedelmi igazgatója. A troli magyar-lengyel kooperációban készül, 12 méter hosszú, alacsony padlós kocsitesttel. Ennek köszönhetően az utasok a járda szintjével megközelítően azonos magasságban léphetnek be a járműbe, ami különösen fontos idősek és kerekesszékkel közlekedők számára.

A középkategória felső részébe tartozó Ganz-Solaris T-12-es trolibuszokba korszerű hajtásvezérlést építenek, így kisebb az energiafogyasztásuk az energia-visszatápláló villamos fékezés következtében. Alacsony karbantartásigényű aszinkron vontatómotor hajtja a trolit és mikroszámítógép látja el a vezérlési, szabályozási és diagnosztikai feladatokat. Egy trolibusz "extrák" nélkül körülbelül 70 millió forintba kerül, ennek több mint felét a magyar cég által gyártott villamos berendezések - például a motor és a hajtásvezérlés - teszik ki, a "maradék" a lengyel kasztni és annak részei.

A megrendelendő trolik kiegészítő opcióiról még nem született döntés - a BKV a jövő héten határoz arról, hogy kér-e alternatív hajtást, vagy például utastéri klímát a járművekbe. Szintén a jövő héten kezdődhetnek meg a szerződéselőkészítő tárgyalások, a Ganz kereskedelmi igazgatója reméli, húsvét után alá is írják a szerződést. Ha minden menetrend szerint alakul, szeptemberben már megjelenhet az első Ganz-Solaris Budapesten.