Judit
3 °C
7 °C

Egyre jobban kiszorulnak Budapestről az utánfutóreklámok

2004.09.22. 17:06
A Fővárosi Önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságának döntése értelmében tovább bővül azoknak a közterületeknek a listája, ahonnan kitiltják az utánfutókra helyezett reklámhordozókat. Az engedély nélkül parkoló szerkezetekre bontás, illetve elszállítás vár, hacsak a jövő hétig tulajdonosaik önként el nem távolítják.
Folytatódik az illegális utánfutóreklámok elleni harc Budapesten. Először július közepén rendelték el a fővárosban, hogy ragasszanak matricát az utánfutókra szerelt reklámhordozókra, figyelmeztetve a tulajdonost, hogy a városképet csúfító szerkezetet el kell szállítani. A felcímkézést követő akció a Duna mindkét partjára, a Felvonulási térre és a BAH-csomópontra terjedt ki.

Határidő: a jövő hét

Klikk a képre!
Szeptemberre újabb helyszíneket jelöltek ki, ahonnan el kell tüntetni a városképromboló és illegális reklámhordozókat. A Fővárosi Önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságának döntése értelmében a III. kerületben a Batthyány úton, a Bécsi úton, a Flórián téren, a Lajos utcában, a Pacsirtamező úton, a Szentendrei úton, a Vörösvári úton, és a 11-es úton; a XI. kerületben a Bartók Béla úton, a Bocskai úton, a Budafoki úton, a Budaörsi úton, a Fehérvári úton, a Kosztolányi Dezső téren, a Móricz Zsigmond körtéren, és a Villányi úton található, utánfutókra helyezett reklámhordozókra a közeli jövőben bontás, elszállítás vár, hacsak azokat tulajdonosaik önként el nem távolítják.

A Főpolgármesteri Hivatal szándéka szerint a közterület-használati hozzájárulás nélkül elhelyezett berendezések bontásakor arra törekednek, hogy azokban minél kisebb sérülések keletkezzenek. Tiba Zsolt főjegyző utasítására ezúttal is figyelmeztető matricát ragasztottak az említett helyszíneken található összes ilyen berendezésre, minderről fényképfelvétel is készült.

Körülbelül harminc ilyen utánfutós reklámról van szó, tudta meg az Index Tiba Zsolttól, aki azt is elmondta, hogy jövő hétig adtak határidőt a szerkezetek gazdáinak, hogy önként eltávolítsák reklámjaikat. A közeljövőben feltehetőleg tovább bővül a védett közterületek listája, erről a várostervezési és városképvédelmi bizottság határoz majd, persze a bizottság csupán a a főváros hatókörébe tartozó utcákról, terekről dönthet. A kerületi önkormányzatok kezelésében lévő területeken továbbra is megmaradhatnak a városképet rontó reklámok.

Csiki-csuki

A főjegyző minden érdekelt figyelmét felhívja arra, hogy az önkormányzat döntése végleges, és annak végrehajtása nem elkerülhető. A bontás nem zárja ki az egyéb jogkövetkezményeket így például emelt díjtételre, feljelentésre számíthatnak az utánfutóreklámok tulajdonosai. A nyári akcióban erre végül nem került sor, mivel akkor időben eltüntették az érintett cégek a tulajdonukban lévő utánfutókat, mondta el az Index érdeklődésére a főjegyző.

Tiba Zsolt a "kiszorítósdival" kapcsolatban utalt arra, hogy sokkal egyszerűbb lenne a helyzet, ha a jogi háttér rendezettebb lenne. Mint elmondta, a főváros közgyűlése már többször is kérte az illetékes minisztériumot, módosítsák a KRESZ-t, hogy kizárólag reklámhordozóként funkcionáló járművekkel ne lehessen parkolni. Ha ez megtörténne, akkor a rendőrség azonnali hatállyal tudna intézkedni, amint kell, így viszont marad a hosszadalmas és bürökratikus "hivatali csiki-csuki".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?