Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapesten Európa leghosszabb busza

2007.07.13. 07:53
Egy hónapig Budapesten tesztelik a Volvo duplacsuklós óriásbuszát. Négy tengely, 24 méteres hosszúság, 117 utas.

A BKV vezérigazgatója másfél hónapja kotyogta el egy interjúban, hogy a Dél-Amerikában már ismert és használt duplacsuklós autóbuszok beszerzésén gondolkodnak.


Kattintson! Ekkorát még nem látott!

Akkor azt mondták, még csak fontolgatják, hogy használjanak-e ilyen buszokat, csütörtökön azonban már meg is jelent az első órásihernyó, amit hivatalosan csak pénteken mutat be Demszky gábor főpolgármester. A BKV közleménye szerint az alacsony üzemeltetési költségű, Svédországból érkezett Volvo 7500 duplacsuklós autóbuszt biztonságos és környezetbarát városi közlekedésre tervezték. A jármű a 7-es autóbusz vonalán közlekedik tesztüzemben július 12-étől 1 hónapon keresztül.


A vége még nem kanyarodik

A 24 méteres busz teljes hosszában alacsonypadlós, négy széles ajtaja van. A jármű dízel meghajtású, négytengelyes, és 117-en utazhatnak rajta (ebből 55 ülőhely). A Volvo 7500-ast EBS tárcsafékkel szerelték fel, és minden keréken blokkolásgátló (ABS) van.


A második csukló

Amikor felröppent az óriásbuszok beszerzésének híre, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) azt sejtette, ha a BKV valóban vásárolna ilyeneket, akkor ez arra utalhat, hogy a városvezetés kezd kihátrálni a 4-es metró projektjének második szakasza (Keleti pu.-Bosnyák tér) mögül. A közlekedési társaság akkor viszont azt mondta, nincs összefüggés a négyes metró és a buszbeszerzés között.