Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Debreczeni Józsefet is beperelte az UD

2008.09.25. 18:45
A megfigyelési botrányba keveredett UD Zrt. aljas indokból elkövetett jóhírnév-sértéssel pert indított Debreczeni József publicista ellen. Debreczeni a Népszabadságban A diktatúra árnyéka címmel írt elemzést az ügyről.

Az Index információi szerint csütörtökön az UD cégcsoport jogi képviselője, Futó Barnabás révén több feljelentést tett a megfigyelési ügyről szóló tudósítások és cikkek miatt.

Futó elmondta, hogy név szerint Debreczeni József publicistát perelte be a vállalkozás. A feljelentés szerint az író aljas indokból elkövetett, nagy vagyoni hátrányt és jelentős érdeksérelmet okozó írást jelentett meg a Népszabadság szeptember 21-i számában. Debreczeni "A diktatúra árnyéka" című írásában tényként kezelte, hogy az UD "afféle magán-titkosszolgálatként megfigyelt embereket és feltérképezte kapcsaolataikat". Debreczeni írása azt is kérdőjelek nélkül állította, hogy a cég behatolt az origo freemailbe, feltérképezte sok ezer postafiók-tulajdonos kapcsolatrendszerét, és is telefonhívás-listákhoz hozzájutott.

Az UD két rendbeli államtitkok-sértés miatt is bírósághoz fordult. Futó szerint csak az NBH-tól szivároghatott ki, hogy valaki kémprogramot telepített a nemzetbiztonság gépeire. A Népszabadság cikke az UD Zrt.-t vádolta meg a programok elhelyezésével. Futó elmondta, hogy ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést államtitkok megsértése miatt. Hasonló feljelentés született a hvg.hu szerdai cikke nyomán is. Az írás szerint az UD vezetői és a Fidesz által fizetett mobiltelefonok között mintegy 200-szor volt sms- vagy telefonforgalom.

Csütörtökön megérkezett a Fővárosi Főügyészségre Csányi Sándor jogi képviselőjének panasza is az UD Zrt.-nél tartott házkutatással kapcsolatban; Csányi Sándor a magánérdekeltségei tulajdonát képező szerverek lefoglalása miatt tett panaszt, amelyeket az UD Zrt. üzemeltetőként tárolt és a rendőrség a házkutatás során lefoglalt. Csányi Sándor szerdán kifogásolta, hogy nem kapott jegyzőkönyvet a Nemzeti Nyomozó Irodától a lefoglalt adathordozókról, és arról, hogy a panasszal kapcsolatban bármelyik hatóságnál történt-e érdemi intézkedés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!