Alfréd
-2 °C
2 °C

Demszky bocsánatkérést követel a kormánytól

2001.11.23. 14:41
Minden épeszű állampolgártól bocsánatot kellene kérnie a kormánynak - véli Demszky Gábor. A főpolgármester szerint ugyanis a kabinet a kétéves költségvetési törvényben több mint 10 milliárd forinttól fosztotta meg a fővárost. Úgy véli, hogy a kormány tudatosan semmibe veszi a törvényeket, és zsebre vágja az adófizetők pénzét.
Demszky Gábor szerint a kormány tudatosan semmibe veszi a törvényeket, megsérti az alkotmányt, felelőtlenül osztogatja és vágja zsebre az adófizetők pénzét annak érdekében, hogy elérje egyértelmű célját: a főváros működésének ellehetetlenítését. A főpolgármester szerint az Alkotmánybíróság elmarasztalta az országgyűlést amiatt, hogy a kétharmados önkormányzati törvény hatálya alá tartozó, a főváros és a kerületek közti forrásmegosztási szabályozás módosítása helyett a kétéves költségvetési törvényben több mint 10 milliárd forint jogos forrástól fosztotta meg a fővárost - tudta meg az MTI.

Demszky: Az önkormányzatokat nem lehet megalázni

Demszky Gábor
Kijelentette: Az Alkotmánybíróság ugyan néhány kérdésben a fővárosétól eltérő álláspontot képvisel, azonban e konkrét ügyben bebizonyította, hogy az adófizető polgárok érdekét képviselő választott önkormányzatokat nem lehet következmények nélkül megalázni. Megjegyezte: a kormány helyében ő biztosan bocsánatot kérne a budapestiektől az őket ért súlyos érdeksérelem miatt. Úgy véli, amikor a taláros testület a jövő év végével megsemmisítette a költségvetési törvény adott szakaszait, azt is előírta, hogy a parlament kétharmados többséggel az eddigieknél részletesebben szabályozza a főváros és a kerületek közti forrásmegosztást, s konszenzussal döntsön az önkormányzati törvény módosításáról.

A főpolgármester hozzátette: emiatt ő a kormány helyében már nemcsak a budapestiektől, hanem minden demokratikus érzelmű, ép jogérzékű, épeszű állampolgártól bocsánatot kérne, mivel mindenkit megsértett azzal, hogy tudatosan semmibe vette a magyar alkotmányt.

A főpolgármester reméli, hogy a kormány visszajuttatja a milliárdokat

Hangsúlyozva, hogy nem tartható fenn az alkotmányellenes helyzet 2002. december 31-ig, a főpolgármester hangot adott annak a véleményének, hogy az alkotmánysértést annak kellene megszüntetnie, aki azt elkövette. Tehát szerinte a mai kormányzati többségnek még a hivatali idejében illene orvosolnia ezt a jogsértését. A főpolgármester jelezte: bízik abban, hogy a parlament mielőbb meghozza a megfelelő döntést, s 2003 januárjától visszajuttatja a fővárosnak a tőle elszedett milliárdokat.