Gyöngyi
4 °C
14 °C

Fideszes kapcsolat a megfigyelési ügy kulcscégénél

2008.09.23. 12:14
A fideszes képviselők nélkül hallgatja meg a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a megfigyelési ügyben Szilvásy György titokminisztert és Laborc Sándort, az NBH főigazgatóját. Szilvásy azt állította, a cég rendszeresen kapcsolatot tartott a Fidesz-kormány két titokminiszterével. Egyikük, Demeter Ervin be is vallotta, hogy rendszeres kapcsolata van az ügy egyik kulcsfigurájával, de azt mondta, nincs semmi takargatnivalója, szerinte figyelemelterelés Szilvásy akciója.

Polipszerűen működő árnyék-titkosszolgálatnak minősítette Szilvásy György az UD Zrt. (UD) lehallgatásáról tartott beszámoló után a céget, amely a titkosszolgálatot felügyelő miniszter szerint nemcsak saját szakállára dolgozott, hanem rendszeres és folyamatos kapcsolatban állt ellenzéki politikusokkal.

Szilvásy szerint a cégvezetés bizonyíthatóan feladatokat kapott Demeter Ervin és Kövér László egykori fideszes titokminiszterektől. A miniszter azt állította, hogy vannak bizonyítékai arra, hogy a két ellenzéki politikus fontos személyekről szóló információszerzésekre is igénybe vette a botrány középpontjába került cég szolgálatait.

A miniszter szerint az UD Zrt. képes volt rendőrségi, adóhatósági és egyéb gazdasági adatok beszerzésére, valamint az államtitok körébe tartozó információk megismerésére is. A cég készített komplett környezettanulmányokat is a megfigyelt személyekről. Szilvásy azt állította, hogy a sajtóban már megszellőztetett személyi körről nincs információja, annak kiderítésére, hogy az UD Zrt. valójában kiket követett figyelemmel, a nyomozati eljárás feladata lesz. Annyit azonban elismert, hogy Bajnai Gordon gazdasági miniszter „megfigyelésére is sor került”.

Stumpf István bepereli Dávid Ibolyát

Bepereli Dávid Ibolyát, az MDF elnökét Stumpf István, tájékoztatott közleményben a volt kancelláriaminiszter jogi képviselője. Szalay Péter szerint Stumpf István azért döntött így, mert "az MDF elnöke több kijelentésében azt a hamis látszatot keltette, hogy az Orbán-kormány kancelláriaminisztere megfigyeltette, hogy beleavatkozzék egy párt életébe, lejárassa, félreállíthassa annak vezetőjét". "Ezek a kijelentések valótlanok", ezért Stumpf István úgy véli, megsértették jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, tartalmazza a közlemény. (MTI)

Mint mondta, ennek részleteiről a közeljövőben beszámol majd a bizottság előtt is. A miniszter szerint a hálózat létezése és működése minden eddigi hasonló fenyegetésnél súlyosabb. Éppen ezért az ügyben eddig feltárt bizonyítékokról Szilvásy egy későbbi időpontban ismét beszámol a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, valamint a témát az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsági szerdai ülésén napirendre tűzi.

Igen, de

A testület ülésén a Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt. A zárt üléssel párhuzamosan sajtótájékoztatót tartott Demeter Ervin, aki lényegében elismerte, hogy telefonon többször beszélt az UD Zrt. tulajdonosával, Horváth Józseffel, az NBH egykori műveleti igazgató-helyettesével.

Az ellenzéki politikus - aki korábban a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter volt - ugyanakkor hangsúlyozta: nincs takargatni valója, ezért adott esetben hozzájárul minden telefonbeszélgetés teljes közléséhez, amit az UD bármely alkalmazottjával folytatott.

Demeter Ervin elmondta, azért nem vesznek részt a testület ülésén, mert szerintük csak az fog kiderülni, hogy Szilvásy György és a kormánypárti képviselők a Fidesszel akarják összefüggésbe hozni a megfigyelési ügyet. Az ellenzéki politikus szerint ennek azaz oka, hogy el akarják terelni a figyelmet a kormány problémáiról.

Megfigyelés, adatgyűjtés

Az adatgyűjtési vagy lehallgatási botrány másfél hete robbant ki, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatásokat tartottak az UD Zrt. telephelyén és több magánszemélynél is. Később a Népszabadság arról számolt be, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal nyolc hónapja észlelte, hogy legalább egy számítógépére ismeretlenek kémprogramot telepítettek. A programtelepítők után kutatva jutottak el az UD-hez.

Az ügy azzal folytatódott, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke a hatóságokhoz fordult egy nyilvánosságra került hangfelvétel miatt. A beszélgetés Tóth János, az UD résztulajdonosa és Csányi Sándor között zajlott: Tóth János arról tájékoztatta Csányit, hogy felkérést kapott egy adatgyűjtésre az MDF kapcsán. Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény, így a pártelnök feljelentését elutasították.

Az ügy miatt azonban Tóth János is a Nemzeti Nyomozó Irodához fordult, hogy kiderüljön: ki készítette a hangfelvételt és hogyan kerülhetett nyilvánosságra.

Sajtóhírek szerint megfigyelhették Bajnai Gordon gazdasági minisztert (ezt Szilvásy megerősítette), aki mint potenciális kormányfőjelölt kerülhetett szóba, és Laborc Sándort, az NBH főigazgatóját is, akinek moszkvai kapcsolatait akarták feltérképezni, de nem találtak semmit.

Az UD közben büntetőeljárásokat és kártérítési pereket fontolgat azon sajtóorgánumok ellen, amelyek egyértelműen összefüggésben hozták a céget a bűncselekményekkel és ezzel rontották a jó hírnevét.