Szilárda
-4 °C
2 °C

Több ezres egészségügyi demonstráció a fővárosban

2000.12.09. 13:41
Lezárult az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének felhívására indított háromnapos országos demonstráció-sorozat. Az egészségügyi intézmények ötödének csatlakozásával megtartott gyűlések és sztrájkok célja Cser Ágnes szerint az volt, hogy még a kétéves költségvetés elfogadása előtt felhívja a törvényhozás figyelmét arra: a 2001-2002-re előirányzott összegek nem nyújtanak fedezetet a létminimumon élő egészségügyi dolgozók béremelésére és összeomolhat a betegellátás rendszere is. A tiltakozók a szombati demonstráció végén 26 pontból álló petíciót adtak át Áder János kabinetfőnökének. Orbán Viktor az egészségügyi minisztert jelölte ki a szakszervezet tárgyalópartneréül.
Hitelesnek, igaznak, a szolidaritás felkeltésére mindenképpen alkalmasnak ítélte Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke szombat délben, az egészségügyben dolgozók három napos demonstráció sorozatát. A csütörtöki miskolci nagygyűlést követően pénteken, az ország harminc kórházában tartottak 1-2 órás figyelmeztető sztrájkokat az egészségügyi dolgozók. A szombati, záró nagygyűlésre, a rendezvényt biztosító rendőr becslése szerint körülbelül ötezres tömeg gyűlt össze délelőtt tíz órára az EDDSZ Nádor utcai székháza előtt, ahol legelőször Cser Ágnes beszédét hallgatták végig a tüntetők. Az ország több pontjáról, így Debrecenből, Vácról, Vas illetve Békés megyéből érkező demonstrálók transzparensein többek között "Anyátokat is mi gyógyítjuk!" vagy a "Kórházimázs központot!" feliratok látszottak. A szakszervezeti vezető, az EDDSZ székházának erkélyéről a tömeghez intézett beszédében elmondta, hogy annak ellenére, hogy Gógl Árpád egészségügyi miniszter a 2000-dik évet, az ,,egészségügy évének" nevezte, a magyar népesség egészségügyi állapota tragikusabb, mint valaha, az egészségügyi és a szociális ellátórendszer pedig az összeomlás szélén áll. A tíz éve tartó folyamatos pénzügyi forráskivonás eredményeként, idén az ágazatra fordított kiadások reálértéken számítva az 1989. évben ráfordított összegnek csupán a felét érik el.

Cser Ágnessel az élen vonulnak a tűntetők
Cser Ágnes ezek után rámutatott arra, hogy annak ellenére, hogy Európa második legdinamikusabban fejlődő gazdasága a magyar, az egészségügyben dolgozók legtöbbje a létminimumon él, és a 2001-2002-es költségvetési törvény tervezete az ágazat szempontjából további forráskivonást tartalmaz, így azt támogatni nem tudják, hiszen a mostaninál is tragikusabb helyzetbe hozná a területet. Az egészségügyben dolgozók reálbére az utóbbi években nemhogy nőtt, hanem csökkent, amelyen az egyszeri juttatás sem segít tartósan. ,,Nem elég meghirdetni a három gyerek, három szoba, négy kerék országát, hanem az elszegényedett többség felzárkóztatását is biztosítani kell"-tette hozzá az EDDSZ elnöke.

2001-re harminc százalékkal magasabb bért követelnek

Cser Ágnes az EDDSZ zászlajával
A beszédet követően a demonstrációt támogató 26 szakszervezet és civil szervezet képviselői felváltva olvasták fel a legfontosabb követeléseiket tartalmazó, 26 pontból álló petíciót, amelyben többek között a 2001. évre, a negyvenezer forintos létminimumon felül további harminc százalékos bérfejlesztést követelnek.

A pontok felolvasását követően a tömeg a parlament elé vonult, ahol Cser Ágnes átadta a petíciót Áder János kabinetfőnökének, Gyarmati László pedig ígéretet tett arra, hogy a követeléseket minden országgyűlési képviselő, így Orbán Viktor kormányfő is napokon belül kézhez kapja majd. Az átadást követően az EDDSZ vezetői a parlament lépcsőjén köszönték meg a tömegnek, hogy jelenlétükkel támogatták a háromnapos demonstráció-sorozatot, lezárásképpen pedig az égre bocsátották a szolidaritást kifejező több ezer kék lufit.

Székesfehérváron is demonstráltak

A szombati budapesti demonstrációhoz csatlakozva Székesfehérvárott, az Országalmánál is gyűlést tartottak az egészségügyi dolgozók és szimpatizánsaik. A szónokok a pár száz fős tömeg előtt többek között arra hívták fel a figyelmet: idén, az egészségügyi és szociális területen szinte semmi nem valósult meg a kormány ígéreteiből. Így például nem csökkentek a gyógyszerárak, hiányzik 90 milliárd forint az ágazatból, decemberre kiürült az Egészségbiztosítási Alap kasszája, 68 kórházban csődbiztos működik, tovább csökkent az egészségügyben dolgozó fizikai munkát végzők létszáma, műtétek maradtak el szakemberhiány miatt, s létminimumon él az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók többsége.

Gógl megérti a sztrájkolókat

Dr. Gógl Árpád
Gógl Árpád, az egészségügyi tárca vezetője pénteken, az MTI-nek nyilatkozva a demonstráció sorozatról a következőket mondta: a figyelmeztető sztrájkokat folytató egészségügyi dolgozókat megértem, ám az EDDSZ vezetése vélhetően politikai szándékokkal kezdeményezte a demonstrációkat. Az egészségügyi miniszter szerint az intézmények működtetésében valóban vannak feszültségek, de úgy gondolja, hogy azokat helyben rendezni tudják. Gógl Árpád nyilatkozatában azért tartotta értelmetlennek a munkahelyi megmozdulásokat, ,,mert már elkezdődött az egészségügy közelmúltban elkészült és nyilvánosságra hozott közép-távú programjának vitája, annak érdekében, hogy az ágazat fejlesztése szakmai-társadalmi konszenzussal valósulhasson meg."

Az EDDSZ vezetője a nagygyűlést követően a sajtónak nyilatkozva elmondta: tegnap este faxon értesült arról, hogy Orbán Viktor kormányfő Gógl Árpádot jelölte ki partnernek a petícióban foglalt követelések megtárgyalására, ám arról, hogy a felek mikor ülnek majd tárgyalóasztalhoz, a szakszervezeti vezető még nem tudott pontos választ adni.

A 26 pontos petíció főbb követelései
Az EDDSZ és 26 támogató szakszervezet által aláírt, az egészségügyi és a szociális szféra helyzetét érintő követeléseket tartalmazó petíciót, Áder János kabinetfőnökének ígérete szerint napokon belül minden országgyűlési képviselő kézhez kapja. A követelések megtárgyalására Orbán Viktor kormányfő Gógl Árpád egészségügyi minisztert jelölte ki.

A petícióban a szervezetek követelik:

- hogy az állam, az állampolgároktól beszedett közpénzekből az alkotmányos feladatait lássa el, és ne vonuljon ki a közfeladatok ellátásából és azok finanszírozásából.

- 2000. december 31-ig, jogszabályban kihirdetett megállapodás adjon garanciát az ágazat dolgozóinak arra, hogy 5 éves bér-felzárkóztató programmal, hogy átlagkeresetük a nemzetgazdasági ágak között az 1-3. helyre kerüljenek. 2001-ben a minimálbéren felül harminc százalékos további bérfejlesztést kell végrehajtani.

- A 2001-2002-es költségvetési törvényekben garantálják az infláció ellentételezését.

- Legyen törvényi garancia a társadalombiztosítási járulékok civil kontrolljára, ezért a Társadalombiztosítási Felügyelet felállítását követelik

- A Nemzeti Egészségfejlesztési Program (NEP) ne pártpolitikai program legyen, ezért a kormány 2001 március 15-ig terjessze társadalmi vitára, és társadalmi konszenzussal fogadják el 2001. június 30-ig.

- A NEP és az egészségügyi intézmények működtetésére vonatkozó törvény elfogadásáig függesszék fel a privatizációt.

- Az egészségügyi és szociális ellátás intézményi struktúrája, feladatai szakmai alapon kerüljenek meghatározásra, és 2000. december 30-ig, a költségvetésben rendeljék hozzá a szükséges forrásokat is.

- Törvényi garancia arra, hogy az ágazatban a feladatokra jóváhagyott forrást más célra ne lehessen felhasználni.

- Garantálja törvény az ágazat dolgozóinak közalkalmazotti, köztisztviselői jogállását, a méltó bérezést és a tervezhető életpályát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!