Valér
4 °C
8 °C

Egerben 860-an nem akarnak szerződni a Hospinvesttel

2008.05.21. 17:46
A helyi szakszervezet szerint előnytelen munkaszerződést kínál az egri kórház dolgozóinak a Hospinvest Zrt. - korábban 860 dolgozó jelezte, hogy nem akar lemondani közalkalmazotti státuszáról. Ha ők nem vállalják a munkát, a kórház nem működhet. A Hospinvest szerint a felkínált szerződés a dolgozók minden, eddigi juttatását tartalmazza.

A korábbi ígéretek ellenére, amely szerint két évig a közalkalmazotti jogviszonnyal járó juttatásokat garantálják az orvosok és szakdolgozók számára, ezek nem szerepelnek a szerződésben - közölte Hegyaljai Judit, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi vezetője.

Hegyaljai Judit elmondta: a szerződés nem tartalmazza a "garantáltan felüli illetményt", ami dolgozónként 4 ezer és több tízezer forint közötti pluszjuttatást jelent havonta. Szintén nem szerepel benne a 13. havi bér, az utazási támogatás és a munkaruha juttatás - sorolta a kifogásokat az érdekképviseleti vezető.

Minderre csupán egy, a munkaszerződésekhez csatolt "tájékoztatóban" tesz ígéretet a Hospinvest, illetve az általa alapított Agria Kórház Kft. Vagyis ily módon semmilyen garanciát nem nyújt a kontraktus-ajánlat a juttatások további folyósítására - mondta.

Hegyaljai Judit emlékeztetett arra, hogy korábban 860 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem kívánnak lemondani közalkalmazotti jogviszonyukról. Érdekeik képviseletére pedig megbízást adtak egy ügyvédnek.

Az Infó rádió esülése szerint 860-an biztosan nem írják alá a hétfőn kézhez kapott szerződést a Hospinvest Zrt-vel. Ők már korábban közös ügyvédhez fordultak. Ez azt jelenti, hogy alig 200-an maradnának a kórház alkalmazásában. Ilyen feltételekkel az üzemeltető cég nem kaphatja meg a működési engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól.

A cég ajánlata szerint a dolgozók a jövőben is ugyanazon alapbért és pótlékokat kapják, amelyeket eddigi munkaszerződésük tartalmazott.
A munkaszerződésre vonatkozó ajánlat egyértelmű hivatkozást tartalmaz a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényre is, tehát a Hospinvest írásban kötelezte magát az abban foglaltak betartására - mondta Deák Gábor a cég alelnöke.

A Hospinvest bízik abban, hogy az egri munkatársak döntő többsége alá fogja írni az átlépési nyilatkozatot és az egyénre szabott munkaszerződését. A Hospinvest több alkalommal is garantálta számukra a továbbfoglalkoztatásukat, meglévő munkafeltételeik, meglévő bérük és egyéb juttatásaik megtartása mellett - mondta Deák Gábor.

Ugyanakkor a cég gondoskodni fog a kieső dolgozók pótlásáról. A többi között számítanak arra a több száz egészségügyi dolgozóra akik korában önként távoztak az egri kórházból, vagy leépítették őket az elmúlt években. Sőt, szükség esetén szívesen foglalkoztatnának olyan szakdolgozókat is, akiket korában más Heves megyei, vagy a megyén kívüli egészségügyi intézményekből küldtek el leépítések során - mondta a Hospinvest alelnöke.

A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházat. A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a Hospinvestre szabták a pályázatot. Továbbá demonstrációkon civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.