'Ez Saron és Franciaország ügye'

2004.07.20. 13:10
A magyarországi zsidóság százezres létszáma is bizonyítja, hogy a magyar zsidók kötődnek szülőföldjükhöz - jelentette ki Heisler András. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint Izrael korábban is nyíltan hirdette, hogy a világ zsidóságának Izraelben van a helye. Ilyen szempontból Heisler nem is lát kivetnivalót Saron nyilatkozatában, a Franciaországra vonatkozó kitételeket azonban nem kívánta kommentálni.
Nem talált kivetni valót Saron a világ zsidóságát Izraelbe invitáló vasárnapi nyilatkozatában Heisler András. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerint Izrael mindig is nyíltan hirdette, hogy célja a világ zsidóságának befogadása.

Francia ügy

Heisler nem kívánta kommentálni a Saron-nyilatkozat Franciaországra vonatkozó részeit. Az izraeli kormányfő különösen sürgetőnek találta a franciaországi diaszpóra Izraelbe települését a fenyegető antiszemitizmus miatt. Heisler szerint ez azonban Saron és Franciaország ügye.

Saron nyilatkozata nagy felháborodást váltott ki Franciaországban. Michel Barnier külügyminiszter hivatalos magyarázatot követelt az izraeli kormánytól, Chirac magánlevélben vélte "kivitelezhetetlennek" Saron régóta egyeztetés alatt álló párizsi látogatását. Az izraeli kormányfő nyilatkozata még a franciaországi zsidó szervezetek vezetőiben is megütközést keltett.

Tradicionális antiszemitizmus

A Mazsihisz elnöke szerint az antiszemitizmus egész Európában létező probléma, de meg kell különböztetni a Franciaországban a szélsőséges iszlám szervezetek támogatását élvező, az utóbbi időkben támadásokban is megmutatkozó antiszemitizmust a magyarországi, "tradicionális antiszemitizmustól". Heisler szerint ugyanakkor a két antiszemitizmus között nem a konkrét fenyegetés tesz különbséget, hiszen a negyvenes években pont a tradicionális antiszemitizmus fenyegetett a zsidóság kipusztításával.

Kötődés

A százezres, Európában a harmadik legnagyobb magyarországi zsidó közösségre kevéssé jellemző az izraeli kivándorlás. Az izraeli bevándorlási ügyeket intéző Zsidó Ügynökség adatai szerint 2003-ban harminchét magyarországi zsidó telepedett le Izraelben. Heisler szerint ez jelzi, hogy a holokauszt pusztításai ellenére is a magyar zsidóság "kötődik ehhez a földhöz". Az elnök így nem is számít nagyobb kivándorlásra.  • Tippek
  • Lakáshitel