2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Nem jelenthetnek Izraelnek a nácivadászok

2004.07.20. 11:01
Nem küldhetik meg a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának a magyarországi nácivadász akció során begyűjtött személyes adatokat - véli Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. A szervezet bécsi központja is csak akkor kaphatja meg az adatokat, ha a szervezet Magyarországon adatkezelőnek minősül. Ez Péterfalvi Attila szerint még vizsgálatra szorul.
Jogszerűen nem küldhetőek ki a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájába a szervezet magyarországi nácivadász akciója során begyűjtött adatok - jelentette ki Péterfalvi Attila az MTV Napkelte című műsorában. Az adatvédelmi biztos a múlt héten kezdte vizsgálni a júniusban meghirdetett, a múlt héten kezdődött Utolsó esély névre keresztelt akció adatvédelmi szempontjait.

Hozzá kell járulni

A szervezet - tízezer eurós kompenzációt ajánlva a feljelentőknek - a még élő magyarországi háborús bűnösöket kutatná fel akciója keretében. Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ képviselője szerint a személyes adatokat csak abban az esetben hoznák nyilvánosságra, ha büntetőeljárás indulna egy feljelentett ellen.

Péterfalvi szerint azonban "az adatvédelmi törvény egyértelműen csak abban az esetben engedélyezi a személyes adatok külföldre továbbítását, ha ahhoz az érintett is hozzájárul, törvény elrendeli vagy nemzetközi szerződés lehetővé teszi, feltéve, hogy a harmadik ország biztosítja azt a megfelelő védelmet, amit az Európai Unió meghatároz."

A rendőrségre tartozik

Az ombudsman szerint Izrael nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Az adatokat a szervezet bécsi központja is csak abban az esetben kezelheti, ha Magyarországon jogszerűen kezelhetnek adatokat. "Ez még nyilvánvalóan vizsgálatokat igényel" - jelentette ki az ombudsman.

Az adatvédelmi törvény szerint személyes adat kezeléséhez az érintett hozzájárulására, illetve törvényi elrendelésre van szükség, "a törvényi szabályozás pedig a bűnüldöző hatóságokat jogosítja fel olyan bűncselekmények vonatkozásában, amelyek el nem évülnek" - jelentette ki.