Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kovács: a kormánykoalíció kiállta a próbát

2003.05.25. 18:07
Az MSZP elnöke szerint az egy éve megalakult kormánykoalíció kiállta a próbát, az SZDSZ elnöke úgy látja, a koalíció megfelelően, sikeresen működött az elmúlt egy esztendőben. Kovács László szocialista és Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök vasárnap Budapesten, a kormány egyéves tevékenységét értékelő közös sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy noha voltak vitáik, azokat megfelelő mederben tudták tartani. A Fidesz úgy látja, az elmúlt egy évben nem teljesültek a Medgyessy-kormány választási ígéretei.
Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: nem bánták meg, hogy koalícióra léptek az SZDSZ-szel. Vélekedése szerint a kormány tevékenységét úgy tisztességes értékelni, hogy négy évre szóló programját ne kérjék számon egy esztendő elteltével.

Kovács László a kormány előtt álló fő feladatok közé sorolta a nagy rendszerek - például a közigazgatás, az egészségügy - átalakítását, a reformok elkezdését, illetve az európai uniós csatlakozásra való felkészülést.

A reformok már elindultak

Kérdésre válaszolva jelezte: megkezdik, vagy már el is indították a nagyobb reformokat. Példaként említette, hogy a haderő átalakítása 2005-ig megtörténik, ugyanakkor megemlítette, az egészségügy átalakítása és a közigazgatás megreformálása hosszabb távú feladat.

Kovács László kitért arra, hogy javítani kell a gazdaság versenyképességét, az uniós támogatások felvételéhez ki kell építeni a megfelelő intézményrendszert, a lakosságot pedig fel kell készíteni a csatlakozásra.

A Fidesz másképp látja
Pokorni Zoltán az értékelést követően kijelentette, a Fidesz úgy látja, az elmúlt egy évben nem teljesültek a Medgyessy-kormány választási ígéretei, az európai uniós csatlakozásra való felzárkózás szempontjából pedig elszalasztottnak nevezte a kabinet egyéves tevékenységét.

Pokorni Zoltán az uniós csatlakozás kapcsán rámutatott arra: a kormány nem tudta a kis- és középvállalkozók, a gazdák, a nyugdíjasok felzárkóztatását kellő módon elősegíteni.

A kormány elmúlt egy évben tett legfontosabb lépései közül kiemelte az első 100 napos program végrehajtását, amely a kormány szavahihetőségének bizonyításán túl négymillió ember életfeltételein javított. Szólt arról, hogy az esélyegyenlőségen javítani hivatott második 100 napos program során hozzájárultak a gazdák hiteltartozásainak rendezéséhez.

Külpolitikai korrekció

Kovács László szerint az elmúlt egy évben megtették a külpolitika ígért korrekcióját, az ország eleget tett a terrorizmus elleni harcból, illetve a NATO-kötelezettségekből adódó feladatoknak. Szavai szerint rendeződött a szomszédos országokkal a viszony, a magyar-orosz kapcsolatok javulása során pedig "az orosz vezetés újra felfedezte Magyarországot".

Kovács László szerint a nehéz örökségnek számító kedvezménytörvény módosításának elfogadásával kiiktathatják azokat a problémákat, amelyek az elmúlt időszakban számos feszültséget okoztak.

Elmondta, hogy a módosítások a törvény eredeti céljait nem érintik, a kedvezmények nem szűkültek, hanem bővültek.

A kormánypárti politikus utalt arra, hogy a Magyar Állandó Értekezlet szombati ülésén három parlamenti párt, illetve a határon túli magyarságot képviselő szervezetek 98 százaléka aláírta a kedvezménytörvény módosítását, amelyet a kormány jó szívvel és nyugodt lelkiismerettel terjeszt majd a parlament elé. Kovács László szerint a Fidesz - azzal, hogy nem csatlakozott az aláírókhoz - a pártérdekeket a nemzeti érdekek fölé helyezte.

Az SZDSZ a kétkulcsos adóreformot sürgeti

Kuncze Gábor jelezte: az SZDSZ elképzeléseinek java bekerült a kormányprogramba, s a hangsúlyos elemek végrehajtása megkezdődött.

Utalt arra, hogy bevezették a diplomás minimálbért, 2005-re megszűnik a kötelező sorkatonai szolgálat, elfogadták az SZDSZ javaslatain alapuló, a közélet tisztaságát szolgáló üvegzseb-törvényt és megerősítették a demokratikus intézményrendszer működését is. Rámutatott, hogy meggyőződésük szerint előtérbe kell állítani a gazdaság versenyképességének fokozását.

Kuncze Gábor közölte: az általuk javasolt kétkulcsos adóreform végrehajtását tekintik a legfőbb prioritásnak. - Számunkra az adócsökkentés továbbra is olyan prioritást jelent, amelytől eltekinteni nem tudunk a koalíciós kormányzás hátralévő részében - tette hozzá, megjegyezve: a terhek csökkentésén keresztül vezet az út a versenyképesség növeléséhez.

Jelezte: az egészségügy átalakítása megkezdődött, de a valódi reformot a finanszírozás átalakításában látják. Az SZDSZ elnöke kitért arra, hogy határozottabb lépéseket várnak a kormánytól a nyugdíj-, az adó- és a közigazgatási reform terén, illetve az önkormányzati finanszírozási rendszer átalakításában.