Eleonóra
-1 °C
2 °C

Közepesnek ítéli a politikusok teljesítményét a közvélemény

2003.01.27. 09:03
Továbbra is Dávid Ibolya áll a politikusi népszerűségi lista élén. A listán harmadik Medgyessy Péter kapta a válaszadóktól a legtöbb kiváló értékelést, az ismertebb politikusoknak szélsőséges a megítélése. A kevésbé ismert kormánytagok többnyire közepes osztályzatokat kaptak.
Közepesre értékeli a politikus többségét a közvélemény - derült ki a Szonda Ipsos január 3-13. között végzett felméréséből. A Népszabadságban közölt népszerűségi listát továbbra is Dávid Ibolya vezeti, az MDF elnökasszonyát Mádl Ferenc és Medgyessy Péter követi.

Középszerűek és szélsőséges megítélésűek

A népszerűségi listán szereplő politikusok nagy többsége negyven és hatvan százalék közötti eredményt ért el, a közepes népszerűség kialakulásának két fajtája van - írja értékelésében a közvélemény-kutató cég. Az olyan alacsony ismeretségű politikusok esetén, mint amilyen Németh Imre, Kiss Péter, Herényi Károly vagy Csillag István, a válaszadók közel fele közepes osztályzatot adott.

Medgyessy kapta a legtöbb kitűnőt

Az ismertebb politikusokat pártszimpátiától függően osztályozzák nagyon pozitívan vagy nagyon negatívan a válaszadók. Mutatja ezt, hogy az 55 pontos népszerűségű Kuncze Gábor a válaszadók 19 százalékától, az SZDSZ elnökével azonos népszerűségű Kovács László és az 51 ponton álló Orbán Viktor a válaszadók 22 százalékától kapta meg a legmagasabb osztályzatot - áll a Népszabadságban megjelent értékelésben. A legtöbben, 31 százaléknyian Medgyessy Péter teljesítményét értékelték kiválónak.

Bérelt helyek a lista végén

A népszerűségi lista legvégét a "bérletesek", Kövér László, Thürmer Gyula és Csurka István foglalják el. A fideszes politikus 33, Thürmer 32 pontot kapott, a szélsőjobb vezére 20 ponton áll. A Szonda legutóbbi mérése óta nem történt statisztikailag mértékadó változás a politikusok népszerűségében.