Béla
12 °C
27 °C

TGM nélkül a globalizáció ellen

2001.05.25. 18:09
Hála annak a két ezredesnek, négy alezredesnek, két őrnagynak, és egy századosnak, aki a rendőrség részéről aláírta a Humanista Mozgalom kérvényét, megtartják a globalizációellenes demonstrációt Budapesten a május 29-i EU-NATO-találkozó alatt. "Az együttműködés jó" - mondja Várady Tibor a szervezet részéről; hangjában nem érezni iróniát. Pedig úgy tűnik, nem a példátlan méretű rendőri készülődés, hanem az apátia és az alulszervezettség lesz az esemény halála.
Várady optimistán 100-200-ra becsüli a majdani résztvevők számát, más források a 20-at sem tartják lehetetlennek - ne készüljünk tehát prágai káoszra és égő barikádokra mászó operatőrökre. Mi több, még a Déli pályaudvar-BAH-csomópont útvonalról is lemondtak a szervezők, ugyanis a kongresszusi központ környékét ütközőzónaként kezelik a hatóságok, se parkolás, se transzparenslobogtatás csak úgy. Erőiket szerényen (és bölcsen) csak a Déli pályaudvar kerengőjére koncentrálják. Lesz néhány beszéd - bár "TGM-et (Tamás Gáspár Miklós - a szerk.) napok óta nem lehet elérni", mondja egy szervező -, és remélhetőleg pár plakát is. Az esemény időpontja május 29, délután fél hat.

Nagyon készülnek a hatóságok
A határellenőrzéseknél fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy az esetlegesen külföldről rendbontási szándékkal érkezőket kiszűrjék - nyilatkozta Krisán Attila szóvivő az MTI-nek. A belépéskor fokozottan ellenőrzik, hogy a belépni szándékozók megfelelnek-e a beutazás feltételeinek, és kiszűrik azokat, akik ki vannak tiltva az országból vagy körözés alatt állnak. Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei év legjelentősebb közbiztonsági feladata lesz a NATO-tanácskozás helyszíneinek biztosítása. Több száz rendőr lát el különböző feladatokat a helyszíneken, továbbá mindazon a pontokon, ahol a résztvevő politikusok megfordulnak. A költségeket a rendőrség éves költségvetéséből finanszírozzák. Ha bármilyen egyéni vagy csoportos jogellenes tevékenységet tapasztalnak a rendőrök, a törvény teljes szigorával fognak fellépni a rendbontókkal szemben - szögezte le Garamvölgyi. Az egész környéket lezárják, parkolni tilos lesz.

Mint arról már beszámoltunk, a Nemzetbiztonsági Hivatal még ahhoz sem volt rest, hogy megpróbáljon téglát szerezni a szervezeteken belül, telefonok röpködtek és találkozók zajlottak le - vélhetőleg napszemüveges - ügynökök és aktivisták közt, nagyon James Bond-szerűen.

Meghatározó a vizsgaidőszak-faktor

A hazai globalizációellenes kollektíva úgy tűnik, ezen az eseményen vesz részt - ha részt vesz. Az esemény megszületése körüli vajúdást ugyanis nem a minél gigászibb és Budapest egészét maga alá temető demonstrációk megszervezésének nehézsége, hanem inkább az apátia okozza. "Egyelőre nem tudom", "Majd kiderül", és "Este lesz egy összejövetel, de nem tudok elmenni" a jellemző reakciók a részvételt firtató kérdésekre. Úgy tűnik, nem sok maradt a "csakazértis"-feelingből, ami a Nemzetbiztonsági Hivatal múlt heti, apokalipszist jósló bejelentése után jellemezte a hangulatot.

Több aktivistát némileg irritál is a szájhúzogatás. "Későn mozdultunk rá az egészre" - kesereg a Baloldali Alternatíva Egyesülés egy tagja. "Az egész progresszív baloldal fáziskésésben van, erre az eseményre félévre előre kellett volna készülni. Mi még nem tartunk ott; kevesen vagyunk és túl sok dolgunk van" - mondja. "Sok sikert azoknak, akik ott lesznek, ha tudok, én is elmegyek" - biztosít még. Az egyesülés egyébként korábban kiadott egy sajtónyilatkozatot, amelyben békés demonstrációra szólítanak fel mindenkit.

Szuperül szervezünk

Súlyos, a szervezést nehezítő faktor az egymásra mutogatás is. "Tuti módszerünk a túlzott lelkesedés visszafogására, hogy ha valaki előáll egy csomó jó ötlettel, megkérdezzük, hányról tudja megígérni, hogy megcsinálja" - mondja egy aktivista, illusztrálandó az együttes fellépés nehézségeit. Hangja érezteti, hogy a "tuti módszer" gyorsan fogyasztja a "jó ötleteket"; napokba telt, míg végül kiderült, melyik csoport szervezi a tüntetést. Szintén kissé kaotikus, bár tagadhatatlanul serény szervezés tárgya, hogy minden aláírás rákerüljön a megfelelő nyilatkozatokra.

A provokáció hab a tortán, sokan attól tartanak, hogy ügynökök férkőznek soraikba; több aktivista, aki tavaly ott volt a prágai felforduláson, a mai napig esküszik rá, hogy az egész rendőrségi provokátorok műve volt. Sokakat irritál, ahogy a hatóságok az egészet kezelik; a nemzetbiztonságiak "bevetése" és a mobiltelefonok feltételezett lehallgatása rossz emlékeket idéz.

Hallgatnak a külföldi csoportok

A külföldiekről - akik egyébként Prágában is vitték a bulit - továbbra sincs semmi hír, a nagyobb szervezeteket nem érdekli az esemény, az amúgy nyüzsgéssel és élettel teli szervezőoldalakon nem szerepel a Budapest név. Korábban szó volt ugyan egy Greenpeace-akcióról, de ebből szervezési és erőforrás-problémák miatt semmi nem lett. "Magunknak kell bulit csinálni" - kommentál szárazan egy magyar zöld.

Mi ez az egész?
A globalizációellenes mozgalmak úgy gondolják, hogy a jelenlegi "erőltetett" globalizáció - azaz a szupranacionális szervezetek, például a NATO, az EU, és a multinacionális vállalatok "megerősödése" - egy szűk "nyugati és északi" elitnek kedvez, míg az átlagembereket, főként a harmadik világban élőket, elszegényíti. A globalizáció rossz a demokráciának is, vélik, és a környezetet is tönkreteszi. Érveikben bal- és jobboldali, zöld és anarchista, protekcionista, nacionalista, fegyverkezés-, és idegenellenes érvek egyaránt jelen vannak, bár a hazai mozgalmak nagy része környezetvédelmi háttérrel rendelkezik. A globalizációellenes kollektíva néhány nagyon alapvető kérdéstől eltekintve nem homogén, a csoportok véleménye sok tekintetben gyakran homlokegyenest eltér egymásétól. "Egyébként" igen aktívak, azontúl, hogy tavaly ott voltak Prágában, szemináriumokat, találkozókat, kisebb fellépéseket rendszeresen szerveznek saját szakmai tevékenységük mellett is.

Még többet a témáról!

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft