Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Fidesz: személyi kérdések prolongálva

2003.01.15. 13:18
A jobboldal egyesítésének fontosságát a Fidesz-elnökségének ülése után már nem "kisszerű" belpolitikai számítgatásokkal magyarázzák. A nagyobbik ellenzéki erő új hivatkozása szerint az EU-néppártjaival szembeni versenykényszer diktálja, miért kell egybeolvasztani a Fideszt, a polgári köröket, a kereszténydemokratákat és a kisgazdákat.
A Fidesz-átalakítási bizottságban a volt miniszterelnök mellett az a két "erős ember" kapott helyet, aki korábban is a párt strukturális működtetésén dolgozott, szervezetelméleti felkészültségüket pedig választási optimumszámításokkal, kampányok irányításával, szövetségkötések kíméletlen kivitelezésével bizonyították.

Kemények, mint a vídia

A jelenleg ügyvezető alelnökként és frakcióvezetőként a párt és a képviselőcsoport ügyeit is igazgató Áder Jánosról az elvesztett választás után több képviselő vélekedett úgy, hogy azért van rá szükség, mert "kemény, mint a vídia". A pártban szintén keménysége miatt kedvelik népszerűségi listákon egyébként hátul tanyázó Kövér Lászlót, aki töretlenül Orbán Viktor legfőbb bizalmasának számít. Ezért sokak számára nem meglepő, hogy a párt többi vezetőjét háttérbe szorítva az Orbán-Kövér-Áder triumvirátus vezényli majd le a közel egyéves folyamatra becsült átalakítást a Fideszben.

Párt és frakció

A pártelnökség várományosaként az előzetes várakozásoknak megfelelően Orbánt jelölte meg a vezetői tanácskozás, a legfelsőbb pártvezetés átalakításának kérdése azonban a levegőben maradt. Szintén függőben maradt a frakció és párt szétválasztásnak kérdése, és nem esett szó Pokorni Zoltán visszatéréséről, jóllehet az előzetesen kiszivárgott hírek szerint ő kapta volna a képviselőcsoport vezetői posztját, míg Áder az ügyvezető alelnöki tisztet őrizte volna meg.

Intellektuális háttér

Sajtóinformációk szerint már korábban felmerült olyan forgatókönyv, amely polgári körök párton, sőt vezetésen belüli térnyerését prognosztizálta. Ezt az elképzelést erősíteti, hogy a kétnapos elnökségi ülés után Orbán Viktor minden más lehetséges partnerszervezetnél több teret szentelt az általa életre hívott és vezetett csoportoknak. A volt miniszterelnök olyan szervezetekként festette le a köröket, amelyek a pártokkal szemben jelen vannak a társadalom életének minden területén, ezért komoly intellektuális és létszámbeli hátteret jelenthetnek egy néppárt számára.

Európai konkurencia

A teljes jobboldal egyesítését évek óta tervező Fidesz-vezetés az uniópárt vagy pártunió kérdést megkerülve új legitimációt adott törekvésének. A Fidesz ugyanis most már nem a belpolitikai kényszerből, a szavazótábor maximálása miatt próbálja egybe terelni, és tömegpárttá alakítani a jobboldat, hanem - a volt kormányfő magyarázata szerint - a párt csak ilyen formában kelhet versenyre az EU-tagországaiban működő néppártokkal. Orbán azt állította, hogy az elmúlt 12 évben kialakult "kicsi választási pártok" képtelenek megfelelően képviselni a magyar érdekeket az Európa Parlamentben, a civilszervezeteket, kereszténydemokratákat, polgári köröket, kisgazdákat, és minden más, a "maguk sebességével" csatlakozó csoportokat integráló Fidesz azonban itthon is meg tudja jeleníteni az európai ügyeket.