Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Fogy a hírtévére szánt pénz a Fidesznél?

2002.08.29. 11:18
A média kiegyensúlyozását, vagyis a polgárok kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jogát nem sikerült biztosítani az elmúlt négy évben - állítja Orbán Viktor legutóbbi, a Nemzetőrnek adott nyilatkozatában. A volt kormányfő szerint nem volt elég nemzeti érzelmű médiavállalkozó sem, aki hajlandó lett volna versenyezni a külföldi befektetőkkel. Az Index információi szerint a jobboldali tőkehiányt maga a párt igyekszik pótolni: a Fidesz 200 millió forintot szánna a polgári hírtévé stúdiójának kiépítésére.
Egyre inkább csúszik a Fideszhez közeli hírtévé indulása. Borókai Gábor, ex-kormányszóvivő korábbi ígéreteivel ellentétben biztosra vehető, hogy az októberi önkormányzati választások előtt már nem kezdi meg működését a csatorna.

600 millió helyett 200

Az Index információi a párthoz kötődő televízió szervezői 200 millió forintig terjedő ajánlatokat kértek a stúdió kiépítésére. Mint arról korábban hírt adtunk, röviddel a választások után a párt még 600 millió forintot is hajlandó lett volna költeni a Satelit televízió megszerzésére, ám a megállapodás akkor nem jött létre. Borókai Gábor, a hírtévé leendő igazgatója a nyáron azt nyilatkozta, hogy a szükséges pénz már megvan az induláshoz, ám a "második nyilvánosság" újabb darabjaként beharangozott csatornának a jelek szerint meglehetősen szűkös költségvetésből kell finanszíroznia az indulást. Úgy tudjuk, hogy a "Fidesz-közeli" hírtelevízió leghamarabb novemberben kezdheti meg működését.

A polgári menü elfogyott

A volt kormányfő egyébként maga is a jobboldali beruházók csekély számával indokolja, hogy kormányának nem sikerült teljes egészében megteremtenie a "médiaegyensúlyt". Orbán a Nemzetőr című folyóirat első számának adott interjújában azt állította, hogy nem tudott a médiában olyan programot végrehajtani, amelynek "eredményeképpen ma a polgárok kiegyensúlyozott információkat, értékviláguknak, ízlésüknek megfelelő tájékoztatást kaphatnának. Mint régen, amikor az ember késve érkezett a menzára, és azt kellett tapasztalja, hogy a két menüből már csak egy maradt."

Közszolgálati, kereskedelmi, Kerényi

A Nemzetőr ugyanezen számában Kerényi Imre, aki korábban saját kereskedelmi televíziót ígért a polgári köröknek, most az követeli, hogy a "Parlament szavazzon meg számunkra egy közpénzekből finanszírozott égi és földi sugárzású közszolgálati jellegű tévécsatornát. Kívánjuk, hogy ez a tévécsatorna a továbbiakban a nemzeti oldal rendelkezésére álljon. Kívánjuk továbbá az egyik kereskedelmi tévécsatorna tulajdonlását is."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!