Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Amikor az MSZP és a Jobbik egy követ fúj

2009.01.09. 16:05
Hat jelölt méretteti meg magát a vasárnapi ferencvárosi időközi választáson. A kampányban igazi nagyágyúk nem szerepeltek, de nem is a választási ígéretekről lesz nevezetes ez a választás, hanem a botrányokról.

Egy unalmas, igazi tét nélküli időközi országgyűlési választásnak indult a ferencvárosi is, miután Gegesy Ferenc polgármester lemondott mandátumáról és kilépett pártjából, az SZDSZ-ből. Valójában egy olyan kampány lett belőle, ahol a magyar választási rendszer hiányosságaira derült fény.

Kezdődött azzal, hogy a Political Capital jó előre szólt: bármi is legyen a választás végeredménye, kifogással fog élni, mivel a választókerületi rendszer sérti az egyenlő választójog elvét, és erről egy alkotmánybírósági határozat is van 2005-ből. A legkisebb magyarországi választókerültben ugyanis 27 ezer, míg a legnagyobban 67 ezer választópolgár él. A PC elemzői szerint könnyen előfordulhat, hogy valaki az említett alkotmánybírósági határozatra hivatkozva óvja majd meg az országos parlamenti választás eredményét, annak következményei pedig beláthatatlanok lennének.

Ferencvárosi Választási Bizottság ülése

Megtámadhatják az eredményt azért is, mert a külföldi (New York-i, dublini, rabati) szavazásra bejelentkezett három ferencvárosi választópolgár nem élhetett alkotmányos jogával, mivel a választási visszásságok miatt (ezekről még lesz szó) nem készültek el január 4-re a szavazólapok. (Külföldön egy héttel hamarabb tartják a választást.)

És még egy ok, ami miatt nem biztos, hogy a ferencvárosi időközi választás nyertese automatikusan elfoglalhatja Gegesy megüresedett helyét a parlamentben vagy elveszítheti mandátumát: hamis ajánlószelvények miatt nyomoz a rendőrség, így valamennyi párt kopogtatócéduláit lefoglalták. De milyen visszaélések is történtek az ajánlószelvényekkel?

December 19-én nem kis meglepetést okozott, amikor kiderült: minden jelöltnek sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket. Hamarosan kiderült: hárman fennakadtak a rostán, miután a Jobbik választási bizottsági delegáltja valamennyi ajánlószelvényt átnyálazta. A Polgár Tamást, közismertebb nevén Tomcatet indító Magyar Szociális Zöld Párt szelvényei között 1152 volt hamis, és mindössze 13 valódi, a MIÉP 781 cédulája közül pedig 415. A legnagyobb meglepetés azonban az volt, hogy az MDF sem indíthatta jelöltjét, mert Dézsi Mihály volt rendőrségi szóvivőre leadott 1015 ajánlószelvényből 669 fénymásolat volt.

Polgár Tamás

Az ajánlószelvény-botrány az SZDSZ-t is elérte. A Magyar Nemzet egy videofelvételre hivatkozva állította, hogy az SZDSZ kerületi elnöke fizetett az ajánlószelvényekért aktivistáknak, és az sem érdekelte, hogy a pénz reményében hozzá forduló önkéntesek milyen eszközökkel jutnak a cédulákhoz. Az SZDSZ az állítást cáfolta, Janás Ferenc kampányfőnök viszont, ahogy fogalmazott, a személye ellen induló lejárató kampány miatt lemondott kerületi választási bizottsági tagságáról.

Az ajánlószelvény-ügyben a Fidesz is érintett lett. Novák Előd, a ferencvárosi választási bizottság egyik tagja személyesen keresett fel olyan választópolgárokat, akiknek – amúgy hamis – kopogtatócéduláit a MIÉP-es jelölt adta le. Róluk állítólag kiderült, hogy a cédulákat valójában a Fidesznek szánták. A kampány egyik csúcspontja volt, amikor Nyakó István MSZP-s szóvivő Novák Elődre, a Jobbik szóvivőjére hivatkozva akarta lemondatni a fideszes jelöltet.

Ugyanebben az ügyben az SZDSZ az adatvédelmi biztoshoz fordult, mivel szerintük példátlan, hogy Novák Előd választópolgárokat keresett fel lakásukban és politikai hovatartozásukról nyilatkoztatta őket.

És most nézzük magát a választást, bár ez valószínűleg kevesebb izgalommal jár majd, mint az ajánlószelvények körüli botrányok. Bácskai János, a fideszes jelölt az esélyes. Bármennyire is hihetetlen, de időközi választást szocialista jelölt 2000. április 16-a óta nem nyert (az utolsó szocialista nyertes Molnár Albert, Székesfehérváron), pedig azóta öt ilyen választást rendeztek.

A fideszes jelölt mellett a kampányban a párt legnépszerűbb politikusa, Kósa Lajos debreceni polgármester és Nemcsák Károly színművész is feltűnt. Magát biztos nyertesnek tartja, így beszédeiben igyekezett felsrófolni az időközi választás jelentőségét. "Jelzésértékű választás, hiszen az jól látható, hogy az ország sajnos nincs jó helyzetben, a kormány nagyon rosszul végzi a dolgát, egyre több a munkanélküli, egyre magasabbak az adók és a járulékok, egész egyszerűen nem megy jól az embereknek" – idézte egyik fórumán elhangzott beszédének részletét a blogján.

Az MSZP-s Bánsághi Tamás igazi szocialista nagyágyúval nem fényképeztette magát, hacsak Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter és Pál Tibor alpolgármester, MSZP-s országgyűlési képviselő nem számít annak. Honlapján csak néhány hír van a kampányról, az utolsó kettő éppen a Fidesszel foglalkozik: az egyik egy Nyakó-közlemény, a másik szerint az ellenzéki párt feláldozná a Haller piacon működő kistermelőket.

Az SZDSZ-es John Emese szerepelt legtöbbet közterületen, és az ő kampányanyagaival találkozni leginkább. A hangsúlyt arra helyezi, hogy a sikeres ferencvárosi polgármester, ugyanakkor az SZDSZ-szel szakító Gegesy munkáját folytatná a parlamentben, de a felmérések szerint ez is csak a harmadik helyre lesz elég. Kampányújságjának egyik ábrája azt sugallja, hogy Bánsághival Gyurcsány Ferencre, Bácskaival Orbán Viktorra, Johnnal viszont valójában Gegesy Ferencre adja szavazatát a választópolgár. Támogatói között Bálint György (Bálint gazda) mellett ott van Vágó István is, akinek viszont közismert Gyurcsány Ferenc iránti szimpátiája.

John Emese nyilatkozi

A többi jelölt – Várady Tibor (Humanista Párt), Szegedi Csanád (Jobbik), Paulik Péter István (Magyar Kommunista Munkáspárt) – a felmérések szerint legfeljebb egy-két százalékra számíthat, habár Szegedi Csanád, mint mondta, a győzelem reményében indul, de a 10 százalékos eredményt, és így a harmadik helyet tartja reálisnak.

Az már most biztosra vehető, hogy az első forduló érvénytelen lesz, mivel a részvétel a felmérések és a tapasztalatok szerint nem fogja elérni az ötven százalékot. A második fordulóban így – eredménytől függetlenül – az összes jelölt megmérettetheti magát.

A választás 27,5 millió forintba kerül – húszmilliót az önkormányzat, 7,5 millió a központi költségvetés ad. Péntek éjféltől az urnák vasárnap este 7 órai zárásáig kampánycsend lesz.