Gallup: a szavazók többsége a kormányváltásban látná a kiutat

2007.06.28. 18:10
A választópolgárok nagy többsége a kormányváltásban látná a kiutat - áll a Magyar Gallup Intézet legfrissebb felmérésében, amely szerint egy "most vasárnapi" választásokon továbbra is kétszer annyian támogatnák az ellenzéki Fideszt, mint a kormányzó MSZP-t.

Mindössze a választópolgárok egynegyede favorizálja a jelenlegi kormányzat megtartását, kétharmaduk Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásában, és egy új kormány létrejöttében látná a kiutat - olvasható a közvélemény-kutató cég júniusi tanulmányában.

Őszöd óta kérdezik

A Gallup az őszödi beszéd óta teszi fel ugyanazokat a kérdéseket a választóknak, akik négy lehetőség közül választhatnak. Az egyik lehetőség, hogy minden maradjon úgy, ahogy most van - ezt támogatná a megkérdezettek negyede. Azzal, hogy szakértői kormány jöjjön létre az összes parlamenti párt támogatásával, harminc százaléknyian értenek egyet, míg új választásoknak 15 százalékuk örülne.Azt, hogy a koalíció nevezzen meg egy új miniszterelnököt 19 százalék pártolná.

Huszonhat százalék kitart Gyurcsány mellett

A felmérésből az is kiderül, hogy a miniszterelnök támogatottsága továbbra is rendkívül alacsony (26 százalék), bár az utóbbi hónapokban némileg emelkedik a munkájával elégedettek aránya.

Az MSZP támogatottsága 2006 decembere óta mélyponton van. A vezető kormánypárt a választópolgárok mindössze 17 százalékára számíthatna egy "most vasárnapi" választáson - állapítja meg a kutatás. Ugyanakkor a Fidesz sem tudja áttörni a körülbelül 32-35 százalékos támogatottsági plafont. A Fidesz elkötelezett, választásra kész törzstámogatói tábora továbbra is nagyjából kétszerese az MSZP táborának, állapítja meg a tanulmány. A Gallup szerint az SZDSZ két százalékon áll, míg az MDF négy százalékon. A pártot választók körében az MSZP 27, a Fidesz 60 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Rossz a gazdaság megítélése

Az ország gazdasági helyzetének megítélése továbbra is meglehetősen borúlátó: a megkérdezettek 33 százaléka ítéli nagyon rossznak, 48 százaléka meglehetősen rossznak, s a következő egy évre nézve családjuk helyzetének javulásában is csupán 14 százaléknyian reménykednek.

Igaz, a korábbiaknál valamivel többen, a megkérdezettek 15 százaléka alkotott valamennyire is kedvező ítéletet a gazdaság állapotáról - olvasható a felmérésben.

A Szonda Ipsos szerdán közzétett kutatási eredménye szerint a Fidesz előnye kis mértékben csökkent az MSZP-vel szemben, de az ellenzéki párt így is nagy különbséggel őrzi vezető pozícióját. A felmérés értelmében a szocialista pártot a teljes népesség 18, a biztos pártválasztók 29 százaléka, míg a Fideszt a teljes népesség 32, a biztos pártválasztók 58 százaléka támogatja.  • Hírek
  • Hírek