Piroska
-1 °C
5 °C

A Gallupnál történelmi mélyponton Gyurcsány megítélése

2006.10.20. 17:53
A fővárosi, egyetemet végzettek fordultak el leginkább az MSZP-től, derül ki a Gallup Intézet októberi pártpreferencia-méréséből. Gyurcsány Ferencről 62 százalék negatívan nyilatkozott.

A Fidesz továbbra is jelentősen vezet az MSZP előtt, derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből. Az MSZP május és július között drasztikusan vesztett szavazóbázisából, de augusztus óta nem apadt tovább a szocialista szavazóbázis.

A teljes lakosság 23 százaléka szavazna a szocialistákra, 32 százaléka pedig a Fidesz-re. Az eddigiektől eltérően az elmúlt hetekben a szocialisták a fővárosban mégis veszítettek. Itt 23 százaléknál is kisebb a támogatottságuk, és főleg az egyetemet végzettek fordultak el tőlük. Egyébiránt a Fideszt kétszer annyi (34 százalék) felsőfokú végzettséggel rendelkező támogatja, mint a szocialistákat (17 százalék).

Az MDF és az SZDSZ tartósan 2-3 százalékos támogatással rendelkezik. Az októberi adatok szerint a megkérdezettek 17 százaléka nem rendelkezik pártpreferenciával és 19 százaléka mondja, hogy nem menne el szavazni (összesen 36 százalék).

Minden korábbinál többen - a megkérdezettek 62 százaléka - itélik meg úgy, hogy a miniszterelnök rosszul látja el a feladatát, és ezzel párhuzamosan minden korábbinál kevesebben - csak a megkérdezettek 24 százaléka - látják úgy, hogy inkább jól végzi a munkáját. Az MSZP szimpatizánsai közül 18 százalék ítéli rossznak Gyurcsány munkáját. Saját gazdasági viszonyait illetően augusztusi mélyponthoz (60 százalék) képest már nem látják annyian vigasztalannak a jövőt (57 százalék).

A múlt héten a Medián hozta nyilvánosságra októberi felmérését, amelynek tendenciái többé-kevésbé megegyeznek a Gallupéval: a Fidesz az önkormányzati választások után tovább növelte támogatottságát. Az MSZP szavazói elbizonytalanodtak, politikusaik mélyrepülésben vannak a népszerűségi listán.