Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Amerikai segítséget kér a MOL a gázkitörés elfojtásához

2000.09.04. 17:16
Nem kell evakuálni az újra kitört pusztaszőllősi gázkutat övező településeket. A szakzsargon gázfejtődésnek hívja a jelenséget, amelyet feltehetőleg az elfojtás során megsérült béléscső okozott. Mivel a reggeli mérések szerint a kiáramló gáz nem tartalmaz mérgező, és egészségre káros anyagokat, az elkészült kitelepítési tervek egyelőre a fiókokban maradnak. A Mol Rt. két amerikai céggel is megkezdte a konzultációt, mert hasonló eset még nem fordult elő Magyarországon.
Feltehetőleg akkor sérült meg a pusztaszőllősi gázkút egyik béléscsöve, amikor az oltáshoz használt speciális folyadékot fecskendeztek be a rendszerbe. A csőhálózat a tizennégy napig tartó folyamatos gázkitörést nem bírta ki épen, így tegnap hajnalban felmondta a szolgálatot. Az éjszakai műszakban dolgozók 300 méterre a vasárnap eloltott kúttól a felszínen észlelték a víz-és gázkitörést. A kitörésvédelem vezetőjének utasítására az előző nap felhelyezett kitörésgátlót megnyitották, így csak azon keresztül áramlik a gáz a szabadba - közölték a MOL szakemberei hétfő délelőtti sajtótájékoztatójukon.

Amerikai segítség

A kút belobbanását folyamatos vízhűtéssel akadályozták meg, ennek köszönhetően a kút nem kapott lángra, és így az ottmaradt 400 tonnás óriásdarut is biztonságba tudták helyezni. A szakemberek több megoldási lehetőség között hezitálnak, de információink szerint a feltörő gázt ismét begyújtják, és így próbálják végleg megölni a kutat. Mivel ilyen még nem fordult elő Magyarországon a Mol Rt. két amerikai fúrásszervízeléssel foglalkozó céggel is felvette a kapcsolatot - nyilatkozta lapunknak Bokor Csaba a Mol Rt. ügyvezető igazgatója. Bokor szerint a Boots and Coots, valamint a Haliburton nevű vállalkozások segítenek majd a probléma megoldásában.

Több megoldási lehetőség

Annyi azonban biztos, hogy a kutat örökre el fogják zárni, ami ideális körülmények között pár nap alatt meg is történhet. Az Index információi szerint most a ,,ferde fúrás" alternatíva áll a legközelebb a megvalósításhoz. Ennek során ferdén befúrnának a sérült cső alá, és alulról zárnák el a gázkutat. - Ezen kívül még rengeteg variációt vizsgálnak a szakembereink - kommentálta értesülésünket Bokor. Arról a kérdésről, hogy mikor normalizálódhat a helyzet az illetékesek közül senki sem kívánt nyilatkozni. Az Index úgy tudja, hogy három-négy napig is eltarthat a vadkitörés teljes elzárása

Kész evakuálási tervek

Mengyán Béla, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség kirendelt tisztje az Index kérdésére elmondta, hogy őket fél ötkor riasztották a megyei parancsnokságról. Az első mérőkocsi tíz órakor indult el, és miután hét különböző helyen végzett méréseket, egy órára be is fejezte az útját. Most egy jobban felszerelt autót várnak Tolna megyéből, amely ma délután már megkezdi a méréseket. Mengyán kérdésünkre elmondta, hogy naprakész kitelepítési terveik vannak, amelyeket egyelőre nem kell alkalmazni. Az esetlegesen Tótkomlósról, Pusztaszőllősről kitelepített lakosokat orosházi kollégiumokban helyeznék el, és erre már az autóbuszok is rendelkezésre állnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!