Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Gyurcsány szerint nem lesznek zavargások március 15-én

2007.02.27. 11:03
Eddig arról volt szó, hogy a szélsőségesek zavargásokra készülnek március 15-én, a kormányfő viszont most azt gondolja, elmarad a ribillió. A Fidesz nagygyűlését ugyanakkor most is támadja.

A március 15-i nemzeti ünnep ugyan terhes lesz politikai feszültséggel és aggodalommal, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "úgy véli", hogy zavargások nem lesznek.

A kormányfő kedden, küldöldi újságíróknak nyilatkozva - a Dow Jones hírügynökség beszámolója szerint - azt mondta, a Fidesz mindazonáltal kockázatot vállal, amikor gyűlésre hívja az embereket az októberi zavargások színhelyére. "A helyszín üzenet a radikális, szélsőséges erők számára" - idézte a miniszterelnököt ez a hírügynökség.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy az általa radikális szélsőségnek nevezett jelenség társadalmi támogatása igencsak csökkenőben van. "A végén mindenki vissza fog térni a parlamentbe, tenni a dolgát, és a radikális szónoklást meghagyja egy nagyon csekély kisebbségnek" - idézte a kormányfőt a Dow Jones.

Korábban Szilvásy György kancelláriaminiszter a szélsőségesek szervezkedéséről beszélt, és a Kossuth téren épített kordonok fennmaradását is azzal indokolta, hogy a radikális erők zavargásokra, akár a Parlament elfoglalására is készülnek. Gyurcsány Ferenc az elmúlt hetekben már egyértelművé tette, nem fog beszédet mondani március 15-én, és a pártokat is mérsékelt ünneplésre kérte.

A Fidesz viszont a múlt héten bejelentette, hogy az Erzsébet hídnál - az október 23-i zavargások egyik fő helyszínénél - nagygyűlést tartanak, Orbán Viktor pártelnök pedig beszédet is mond. Az SZDSZ-es Fodor Gábor szintén az utcai ünneplésre, megemlékezésre szólította fel hétfőn a parlamentben a párt híveit, és Gyurcsány Ferencet is erre bátorította.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!