Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Már nem Hávelné a patikuskamara elnöke

2006.11.25. 16:00
Horváth Tamást választotta elnökének a Magyar Gyógyszerész Kamara küldöttközgyűlése, miután lejár Hávelné Szatmári Katalin eddigi elnök megbízatása. A titkos szavazáson Hávelné alelnöki megbízatást kapott Hankó Zoltánnal és Zalai Károllyal együtt.

Új elnököt választott a Magyar Gyógyszerész Kamara, miután a harcos érdekévődő, Hávelné Szatmári Katalin letöltötte a két kamarai elnöki ciklust. Az új elnök Horváth Tamás rövid beszédében furcsa helyzetnek nevezte a mostanit. "Reményeink és félelmeink között őrlődünk" - fogalmazott, a kötelező kamarai tagság eltörlésére utalva.

A kamarán fog múlni, hogy milyen stratégiát választ, de határozottnak kell lennie a köztestületnek - mondta. Most fog kiderülni, hogy a tagságot csak a törvény ereje tartotta-e össze, vagy vannak-e közös célok.

Helycsinálás a nagybefektetőknek

"Küzdelmes idők következnek, amelyekben sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk pozíciónk megőrzésére" - fogalmazott, majd úgy folytatta, "nem kötelező a hibákat újra elkövetni, de a hibákból viszont tanulni kell. Kár, hogy ezt csak mi látjuk, a kormányzat nem".

Hávelné Szatmári Katalin, aki aki az elmúlt hónapokban élesen bírálta a kormány patkialberalizációs terveit, beszédében sorsfordítónak nevezte az elmúlt időszakot. Szerinte az egészségügyi reform címén olyan intézkedéshalmaz készült, amely a magyar lakosság életszínvonalát csökkenti és a szolgáltatások minőségét kockáztatja.

Megismételte, hogy véleménye szerint az egészségügyben a nagybefektetők számára "zajlik helycsinálás", s a kormány szétzilálja az európai színvonalon működő gyógyszerellátást.

Alacsony árréssel dolgoznak

"A teljes megsemmisítés volt a cél" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "a koalíció egybentartása érdekében ennek az érdeknek a kiszolgálója lett az Magyar Szocialista Párt, akiknek nevéből adódóan szociálisan érzékenynek kellett volna lenniük ahelyett, hogy a liberális gazdaságpolitika megvalósítását támogatja".

Hávelné kitért arra, hogy a gyógyszerészek Európa legalacsonyabb árréséből európai színvonalú gyógyszerellátást biztosítanak, amivel a lakosság többsége elégedett.