András, Andor
-3 °C
3 °C

Újabb gyógyszerek ára csökken

2007.11.13. 17:22
Novemberben 77, december 1-től pedig 47 társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára csökken, jelentette az Egészségügyi Minisztérium. A KSH adatai szerint viszont a gyógyszerek összesített ára októberben emelkedett. Hogy lehet ez?

November 1-től 22 gyártó 77 gyógyszer árát csökkentette átlagosan 2,5 százalékkal, ebből 7 készítménynél 10 százaléknál több a csökkenés mértéke, közölte az Egészségügyi Minisztérium. December 1-től 10 gyártó 47 termékének ára fog csökkeni átlagosan 5,6 százalékkal. 10 terméknél az árcsökkentés meghaladja majd a 10 százalékot.

A tárca közleménye szerint mindez az egészségügyi reform részeként elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény hatása, amely erős árversenyre kényszeríti a gyógyszergyártó cégeket.

Az elmúlt időben több alkalommal csökkentek az árak. Április 1-től első lépésben több mint 1000 gyógyszer ára lett kevesebb, majd május 1. és október 1. között további 1200 készítményé.

A portfolio.hu elemzése szerint azonban a gyógyszerek egészére a minisztérium sikerjelentése nem helytálló. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint ugyanis októberben a gyógyszerek és gyógyáruk ára 2.7 százalékkal emelkedett egyetlen hónap alatt.

A porfiolio.hu szerint ennek oka, hogy a ténylegesen olcsóbbá váló készítmények elhanyagolható súlyt képviselnek a lakosság gyógyszerkosarában.

Valóban lehetnek olyan gyógyszerek, amelyek ára akár emelkedett is, ám ez a betegek terheit nem növeli, az orvosoknak ugyanis az azonos hatású, de olcsóbb készítményt kell felírni ,mondta ezzel kapcsolatban az Indexnek Kundra Anna a minisztérium sajtófőnöke.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a törvénynek köszönhetően a gyógyszerkassza időarányos kifizetései továbbra sem lépik túl az időarányos keretet, azaz nem növelik a költségvetési hiányt. A megtakarítások az egészségügyi rendszer minőségi fejlesztésének is megteremtik a pénzügyi lehetőségeit, olvasható a minisztérium közleményében