Jenő
-3 °C
6 °C

Háborús bűnökkel vádolnak egy 92 éves budapesti férfit

2006.09.28. 15:58
Feltételezett háborús bűnösre bukkant Budapesten a Simon Wiesenthal Központ. A 92 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy részt vett a magyar csendőrség második világháború alatti délvidéki akcióiban.

Feltételezett háborús bűnösre bukkant Budapesten a Simon Wiesenthal Központ, jelentette be az intézet jeruzsálemi irodájának igazgatója a magyar fővárosban csütörtökön.

1996-ban jött haza

A jelenleg 92 éves Képíró Sándor az 1942-es újvidéki mészárlásokban csendőrként, valamint az 1944-es délvidéki deportálásban csendőr századosként tevékenykedett, mondta sajtótájékoztatóján Efraim Zuroff.

Két per is indult ellene, 1944-ben tíz évre ítélték a Magyar Hadsereghez való hűtlensége és rossz hírnév keltése miatt. Ezt az ítéletet a német megszállást követően érvénytelenítették, majd 1946-ban a Népbíróság 14 évre ítélte háborús bűnök miatt. Az ítélethirdetéskor már külföldön tartózkodott, évtizedekig Argentínában élt.

Az 1996 óta újra Budapesten élő egykori csendőr százados ügyét most újratárgyalná a Simon Wiesenthal Központ, amelynek Utolsó Esély nevű akciójának mostani eredményét egyedülálló teljesítményként értékelte Efraim Zuroff az MTI-nek.

Nem jött válasz

Újvidéken 1942 januárjában a magyar csendőrség razziája során mintegy ezer embert végeztek ki. Képíró Sándort csendőrként felelősség terheli az áldozatok miatt, csakúgy mint az 1944-es deportálásokban vállalt szerepéért is, jelentette ki Efraim Zuroff.

A Simon Wiesenthal Központ munkatársa elmondta, hogy augusztusban a perek újratárgyalását kérték, de eddig csak az a válasz érkezett, hogy nem találják az 1944-es és 1946-os Képíró Sándorral kapcsolatos perek anyagát.

Újratárgyalást akarnak

Efraim Zuroff "kafkai jogi rémálomnak" nevezte azt, hogy munkatársai a keresett dokumentumok egyikét Belgrádban találták meg. Ezt az 1944-es ítéletet tartalmazó írás fénymásolatát bemutatták a sajtótájékoztatón. (Az 1946-os népbírósági ítélet eddig még nem került elő.)

"Azt szeretnénk, ha a háborús bűnös Képíró Sándort a magyar hatóságok elítélnék, vagy az ügyét, amely pillanatnyilag a katonai ügyészségen van, legalább újratárgyalnák" - mondta Efraim Zuroff, akinek munkatársai a sajtótájékoztatóra meghívták az 1942-es események egyik szemtanúját is.

Csak igazoltatott

"Jelentsenek fel, elmegyek a tárgyalásra" - válaszolta a sajtó érdeklődésére Képíró Sándor, akit a tájékoztató végeztével kerestek fel az újságírók azután, hogy a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának igazgatója nyilvánosságra hozta az idős férfi lakhelyét, ami éppen a sajtótájékoztató színhelye melletti házban van.

A 92 éves ember az utcán válaszolt a kérdésekre. Tagadta, hogy háborús bűnös lenne. Elmondta, csendőrként ott volt az újvidéki razziában, de nem használt fegyvert. "Csak igazoltattunk" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy miért hagyta el Magyarországot, azt mondta: mivel kollektív felelősséggel vádolták, nem akart orosz hadifogságba esni. Az MTI kérdésére hozzátette: tiszta a lelkiismerete, nem érez bűntudatot. "Azt sem tudtam, mi az az Auschwitz" - mondta a 44-es deportálásokkal kapcsolatban. Állította, hogy 1942-ben egy zsidócsaládot is megmentett a "razzián randalírozó honvédektől". Megjegyezte: a közvélekedéssel ellentétben a honvédek és nem a csendőrök lőtték agyon az embereket a 42-es januári razzia alatt.

A háborús bűnnel vádolt idős férfi újságírói kérésre a lakásából lehozott egy néhány oldalas írást, amelyet 1982 körül Argentínában vetett papírra. Az "Újvidéki razzia hiteles története - avagy hogyan lettem háborús bűnös" című írásában úgy fogalmazott Képíró Sándor: "büszkén vallom magam magyar csendőrnek. (...) 1944-ben kollektív vád alapján ítéltek el, (..-) egy hullát sem láttam Újvidéken".

Az MTI az egyik szomszédtól úgy értesült, hogy a lakók közül néhányan tisztában vannak a 92 éves férfi "csendőrmúltjával".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?