Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy Sándor lemondott, Medgyessy nem hagyta

2002.12.13. 19:00
Nagy Sándor a hattyúházi ingatlanbérlés kapcsán felajánlotta lemondását a kormányfőnek, amit Medgyessy Péter nem fogadott el. Kiss Elemér viszont elfogadta a Területfejlesztési Hivatal elnökének lemondását. A miniszterelnök Keller László vizsgálata alapján kezdeményezte a közbeszerzési törvény módosítását.
Hajdú Attila, a Területfejlesztési Hivatal elnökének lemondásával zárult a hattyúházi ingatlanbérlés kapcsán kialakult polémia. Az Index információi szerint Nagy Sándor, a kancellária területfejlesztésért felelős politikai államtitkára maga választotta ki a Hattyúházat és a kancellárián már az ingatlanbérlés "lepapírozása" előtt nyilt titok volt, hogy hova költözik a politikus hivatala. Az Index kedden hírül adta, hogy bár világos Nagy Sándor érintettsége, mégsem őt, hanem várhatóan a Területfejlesztési Hivatal elnökét fogják meneszteni.

A nyílt pályázat mellőzésével, "tárgyalásos eljárás" keretében négyezer négyzetmétert bérel a MeH Területfejlesztési Hivatala a budapesti Hattyúházban. Az eljárásra egyedül az Első Budai Építő Rt. kapott meghívást, a cégnél a Magyar Nemzet korábbi értesülése szerint a Tocsik-üggyel összefüggésben ismertté vált Vektor Rt. meghatározó emberei töltenek be vezető posztokat. A közbeszerzési törvény indokolt esetben megengedi a nyílt pályázat mellőzését. A sürgős megoldásra azért volt szükség, mert összevonták a hivatal eddig három helyen dolgozó részlegeit. A Hattyúház öt szintjén bérelt irodákért november 21-től egy éven át havi 83 ezer, majd 73 ezer eurót fizet a MeH.

Módosítsák a közbeszerzési törvényt

A miniszter is kiállt Nagy mellett
A pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter - miután reggel tájékozódott a Hattyúház üggyel kapcsolatban - arra a következtetésre jutott, hogy nem történt törvénysértés a közbeszerzés során. Viszont azt elismerte, hogy az eljárás megkérdőjelezhető amiatt, hogy csak egy pályázót hívtak meg.

A miniszter az Index kérdéseire azt válaszolta, hogy igazolhatóan a lemondott Hajdú Attilán keresztül került a MeH-hez a Hattyúház, mivel a lehetséges ajánlatok közül ő választott.

Kiderült: a történtek ellenére a miniszter nem lát okot arra, hogy felbontsák a szerződést. A MeH-ben ezt azért sem tart tekintve, hogy már megkezdődtek a nagy értékű beruházások.

Medgyessy Péter miniszterelnök - Keller László közpénzügyi államtitkárnak, a hattyúházi irodabérléssel kapcsolatos jelentése nyomán - a közbeszerzési törvény módosítását kezdeményezi - tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal Sajtóirodájának pénteki közleménye. A változtatás azt célozza, hogy a közbeszerzési eljárások során a jogszerűség megfeleljen a közpénzekkel való felelős gazdálkodás, a verseny és az átláthatóság követelményeinek.

Egy elfogadott lemondás

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter utasította a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgat> óságát, hogy már a törvény felülvizsgálata előtt a módosító javaslatnak megfelelően járjon el. Egyúttal megállapította, hogy az ügyben lefolytatott közbeszerzési eljárás szabályos volt, de elkerülhető lett volna, hogy csak egy pályázót hívjanak meg ajánlattételre. A miniszterelnök felkérte Kiss Elemért, hogy az államtitkár jelentése nyomán a szükséges lépéseket tegye meg. A kancelláriaminiszter ezért elfogadta a Miniszterelnöki Hivatal Területfejlesztési Hivatala elnökének felmentés iránti kérelmét.

És az el nem fogadott lemondás

Nagy Sándor, a Területfejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár, bár közvetlenül nem volt részese az eljárásnak, a felmerült aggályok miatt felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek, "mert ilyen helyzetekben ez felel meg az európai politikusi magatartásnak". Medgyessy Péter felszólította az államtitkárt, hogy a jövőben helyezzen nagyobb súlyt az ellenőrzésre, de a lemondást nem fogadta el.

Az Index megpróbálta utólérni Nagy Sándort, illetve a Területfejlesztési Hivatal távozott vezetőjét is, ám megkereséseinkre eddig nem reagáltak.