Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Feljelentés tesz a Jobbik a 2006-os felvételek miatt

2012.03.07. 14:32
A Jobbik szerint a rendőrség állításával szemben igenis eltűntek videofelvételek és a belső rádióforgalmazás egyes hangfelvételei a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban, ezért az ellenzéki párt feljelentést tesz a legfőbb ügyésznél – jelentették be ellenzéki országgyűlési képviselők.

Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula ismertették, hogy Novák Előd országgyűlési képviselővel, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselővel, Pál Gábor sajtófőnökkel és Göbl György, a Közhatalom Jogsértettek Egyesületének alelnökével közösen összesen 12 bűncselekmény gyanúja miatt tesznek feljelentést ismeretlen tettesek ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis a korábban 30 évre titkosított felvételeket a minősítés 2010-es feloldása után hiányosan bocsátották a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló parlamenti albizottság rendelkezésére. Ezzel pedig többek között a bűnpártolás, a hivatali visszaélés, a visszaélés közérdekű adattal, vagy a feljelentés elmulasztása bűncselekmény is megvalósult a Jobbik szerint.

Zagyva György Gyula hangsúlyozta: a felvételeken látható dátumrögzítő állásából egyértelműen látszik, hogy azokat megvágták és a legfontosabb események  például a 2. és 3. bevetési alosztály teljes anyaga  hiányoznak. Hozzátette: a rendőrség ordasat hazudott, amikor hétfőn azt állította, hogy a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el. Az ellenzéki politikus azt kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy miért tűri ezt és miért nem indított még belső vizsgálatot a rendőrség által elkövetett bűncselekmények feltárására.

A sajtótájékoztatón a jobbikos képviselők kiosztották a 2006 október 23-án szolgálatot teljesítő REBISZ bevetési osztályok összetételét tartalmazó listákat az akkor szolgáló rendőrök nevével, rendfokozatával, beosztásával és hívószámával együtt.

A Magyar Nemzet hétfői számában Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbírót idézve azt írta, a rendőrség a 2006 őszén készített felvételeket a brutális őrizetbe vételekről, azonban ezeket feltehetően még a kormányváltás előtt eltüntették, megsemmisítették, mivel a kirívó törvénytelenségeket bizonyították volna.

Hétfőn Gulyás Gergely, a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló albizottságának fideszes elnöke az Indexnek azt mondta, nem tud arról, hogy a rendőrök annak idején a jogtalanságaikat rögzítő videókat töröltek volna.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pedig kijelentette, hogy a 2006-os tüntetéseken végrehajtott rendőri intézkedésekkel kapcsolatban egyetlen irat, vagy felvétel sem tűnt el.