Vilhelmina
11 °C
28 °C

Sólyom csak ősszel jelöl újra főügyészt

2006.07.05. 06:30
Akár több hónap is eltelhet mire újra lesz legfőbb ügyész. A Népszabadság úgy tudja, a koalíció Polt Péter emberének tartja Horányi Miklóst.

Sólyom László továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a pártokkal való konzultáció nélkül jelöl, miután első jelöltjét, Horányi Miklóst nem fogadta el a koalíció. A Népszabadság úgy tudja, hogy a köztársasági elnök már csak a parlament őszi ülésszakán, várhatóan októberben jelöl ki új legfőbb ügyészt.

A koalíciós pártok - hivatalos állásfoglalásuk szerint - szakmailag nem tartották alkalmasnak Horányi Miklóst "az ügyészség előtt álló feladatok végrehajtására".

A lap szerint minden bizonnyal más problémájuk volt. Egyrészt az, hogy Horányit a volt legfőbb ügyész, a fideszes elfogultsággal vádolt Polt Péter emberének tartják, másrészt komoly dilemmát okozott nekik Sólyom László szokatlan eljárása, az, hogy nem egyeztetett velük.

A Népszabadság szerint elhúzódó konfliktusra lehet számítani. Amíg nincs új legfőbb ügyész, addig a szervezetet Belovics Ervin, Polt Péter korábbi helyettese vezeti.