Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Gyurcsány-kormányról tárgyalt Orbán és Horn

2005.01.11. 20:55
Kedden délután ismét találkozott egymással Orbán Viktor és Horn Gyula. A két exkormányfő szerint nem szükséges Hornnak közvetítenie Gyurcsány és Orbán között, de a Fidesz elnöke szerint, ha Horn úgy gondolja, szükséges beszélniük, vegye a hóna alá a miniszterelnököt és vigye elé. Információink szerint Horn és Orbán rendszeresen találkoznak.

Kedden késő délután ismét találkozott egymással két exkormányfő, Horn Gyula és Orbán Viktor. A találkozó után Orbán Viktor azt mondta, hogy a jelenlegi kormánynak nem sikerült a beszéd helyett a tettek mezejére lépnie. "Nem történnek meg azok a dolgok, amelyeknek meg kellene történiük, nyilatkozatok vannak, közszereplés van, beszéd van. Tettek kellenének" - mondta a Fidesz elnöke.

Nem anyázásba fajuló kritika

Horn Gyula szerint ők sem állították, hogy "minden tökéletes", de azt figyelembe kell venni, hogy nagyon sok mindent tűzött napirendre és nagyon sok mindenre vállalkozik a kormányzat. "Nagyon jó lenne egy olyan politikai közéletet teremteni, hogy ha kritizálom a másikat, az nem anyázásba fajul", írta az MTI. Horn szeretné, ha a parlamenti képviselők egy része nem ellenségként kezelné egymást, hanem partnerként vagy ellenfélként. Orbán szerint "jó", ha rajta van mindkettőjük szeme a nemzeti fejlesztési terven, hogy "az olyan legyen, miután az több éves távlatokat határoz meg (...), ami az ország számára előnyös."

Szamárság, hogy visszavonulna

A exkormányfők nem tartják szükségesnek, hogy Horn közvetítsen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán között. "Meggyőződésem szerint egyikük sem szorul arra, hogy én közvetítsek, ha akarnak tárgyalni, én annak örülnék, az hasznos lenne az országnak, hasznos lehet a közélet politikai stílusának" - mondta Horn. "Én azt mondtam a miniszterelnök úrnak, hogy ha úgy gondolja, hogy szükséges beszélnünk, vegye a hóna alá a miniszterelnököt és hozza el" - mondta Orbán. Orbán Viktor szamárságnak nevezte a visszavonulását firtató újságírói kérdést

Az Index információi szerint rendszeresen találkozik egymással Horn Gyula volt szocialista és Orbán Viktor korábbi fideszes miniszterelnök. Úgy tudjuk elsősorban gazdasági és uniós ügyekről szoktak eszmét cserélni, hol telefonon, hol pedig személyesen, megbeszéléseik ténye azonban ritkán szivárog ki.

Horn kezdeményezésére

Azt, hogy kedden találkozik egymással a két volt kormányfő a Magyar Nemzet adta hírül elsőként, információink szerint a keddi diskurzust Horn Gyula kezdeményezte és a megbeszélés tárgyaként a Gyurcsány-kormány első száznapos tevékenységét jelölte meg. Orbán Viktor és Horn Gyula találkozói egyébként a polgári kormány idején váltak rendszeres sajtóeseménnyé.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyébként egy hete sugárzott rádióinterjújában hiányolta a politikai párbeszédet, sajnálkozását kifejezve amiatt, hogy "nincs a két nagy párt között sem érdemi, sem informális párbeszéd. Ez több, mint baj. Ez közel van ahhoz, hogy azt mondjuk, hogy szörnyű." A kormányfő akkor felidézte, hogy eddig összesen egy parlamenti kézfogásnyi kapcsolata volt Orbán Viktorral, pedig már próbált konzultálni vele.

Lendvai nem tud rendszeres a összeborulásokról

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető az Index megkeresésére azt mondta, meglepné, ha valóban rendszeresek volnának Horn és Orbán megbeszélései. A konkrét keddi találkozóval kapcsolatban a politikai párbeszéd hiányát egy feslett varráshoz hasonlította, holott minden egyes öltésre szükség van. Úgy vélte, hasznosak az ilyen beszélgetések, hiszen egyfelől kiderül, miben értenek egyet a felek, másrészt zárt ajtók mögött arról is szó eshet, mik a vitás kérdések.

Medgyessy egyszer beszélt miniszterelnökként Orbánnal

Medgyessy Péter volt miniszterelnök is rendszeresen konzultált elődjei közül Horn Gyulával, illetve Boross Péterrel. A választási vitát leszámítva Medgyessy egyszer konzultált miniszterelnökként Orbán Viktorral, az ország előtt álló ügyekről kívánt beszélgetni Medgyessy elődjével, viszont általános meglepetést keltve azt kezdeményezte, hogy a diskurzus a sajtó képviselőinek jelenlétében történjék. Így persze nem meglepő, hogy egyetlen érdemi kérdésben sem jutottak egyetértésre.