Az influenzajárvány a keleti országrészeket is eléri

2001.01.26. 12:59
Újabb iskolákat zártak be az influenzajárvány miatt. Az elmaradt órákkat szombatonként vagy a tavaszi szünet lerövidítésével pótolják be. A járvány hamarosan a keleti országrészeket is eléri.
A gyerekek egészsége a legfontosabb, és mindenképp meg kell oldani a rendkívüli helyzetet - hangsúlyozta Agg Imre, a nádasdi általános iskola igazgatója. A 185 napos tanításból az igazgató hat nappal rendelkezhet szabadon. Ebből már hármat elhasználtak, ennek ellenére házon belül próbálják lerendezni az iskola bezárását. Úgy véli, hogy nem fog problémát okozni a lemaradás. Ha kell, szombaton tartanak majd tanítást vagy a tavaszi szünet lesz rövidebb. Nyolc települést lát el a nádasdi iskola, melynek jelenleg csak a konyhája üzemel. Hétfőn megkezdődik a tanítás.

A január 26-i állapot
és a járvány január 25-én

Újabb megbetegedés és iskolabezárás

A gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskolában pénteken jóval több hiányzót jelentettek - mondta az Indexnek Szaplonczay Zsuzsanna, Pest megye helyettes tiszti főorvosa. Január elejétől a felsőlégúti megbetegedések száma hatezerről tizenkétezer fölé emelkedett. Főként Érd, Ráckeve és Százhalombatta veszélyeztetett. Szerdán Érdről küldtek mintát az Országos Epidemiológiai Intézetbe, melynek eredménye jövő hétre várható. Eddig nem sikerült kimutatni az influenzavírust.

Vas megyében két iskola és egy óvoda van zárva, de hétfőtől egy újabb iskola zárja be kapuit egy napra Szombathelyen. A hiányzások 40-50 százalékosak - tájékoztatta az Indexet Angyal Márta, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője.

Tolna megyében a dombóvári és a kurdi általános iskola és a kölesdi óvoda változatlanul zárva van. Német Lídia, helyettes tiszti főorvostól azt is megtudtuk, hogy csütörtökön Bonyhádról jeleztek nagyobb arányú megbetegedéseket. Pakson és Tamásiban azonban még nem ütötte fel a fejét a járvány.

Győr-Moson-Sopron megyében az ÁNTSZ ugyan nem tudott arról, hogy iskolát zártak volna be, de Rábapordány polgármesterétől az Index megtudta, hogy a helyi óvodát és iskolát szerdától bezárták.

Az ország keleti része is felkészült

Előbb-utóbb végigvonul az országon a vírus - vélekedett Tarsoly Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. Püspökladány, Berettyóújfalu és Hajdúszoboszló környékén tapasztaltak nagyobb arányú felsőlégúti megbetegedéseket, ezért hétfőtől elrendelik az orvosok bejelentési kötelezettségét. Minden bizonnyal itt is meg fog jelenni a vírus, csak azt nem lehet tudni, hogy mikor ér a megyébe.

Bács-Kiskun megyében Hartán szerdától tanítási szünet van a helyi általános iskolában. Csongrád megyében Zákányszéken és Csanádpalotán jeleztek jóval több megbetegedéseket az orvosi rendelőkből. Itt is vettek torováladék-mintát, melyből megpróbálják kimutatni az influenzavírust.