Egyre több az influenzagyanús beteg a fővárosban

2001.01.29. 14:06
Budapesten is egyre többen fordulnak az influenza tüneteivel a háziorvosokhoz. A fővárosi ÁNTSZ tájékoztatása szerint több kerületi iskolából is jeleztek nagyobb arányú megbetegedéseket. Az ország nyugati megyéiben sorra nyitnak ki az iskolák, osztályonként 4-5 hiányzóval. A járvány azonban nem ért véget: hétfőn újabb iskolát zártak be Vas megyében.
Az elmúlt héten nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma a fővárosban, a huszonhárom kerületből összesen 4032 esetet jelentettek - számolt be az Indexnek Ütő István, a fővárosi ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. A III., IV., XVI. és XXII. kerületi iskolákból jeleztek nagyobb arányú hiányzásokat, mintegy 5-10 százalékosat. Ez a szám azonban nem olyan mértékű, mint a nyugati megyékben volt - mondta Ütő István. Az ötven vizsgálati minta egyikéből sem sikerült kimutatni az influenzavírust, ennek ellenére folytatják a megfigyelést, és a következő héten is kiértékelik az elmúlt időszak megbetegedéseinek számát.

Egyik iskolát bezárják, másikat kinyitják

Hétfőn újabb iskolát zártak be két napra Zaladiban, ahol a huszonhat gyerekből, csak heten voltak egészségesek - tájékoztatta az Indexet Angyal Márta, a Vas megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. Szombathelyen a Szent István úti általános iskolában pénteken döntötték el, hogy hétfőn szünetet tartanak, keddtől azonban újra megkezdődik a tanítás.

Hétvégén nem többszöröződött meg az ügyeletek forgalma, a járvány stagnált a megyében. Péntek este egy tizenötéves kisfiút a fertőző osztályra szállítottak, mert a tünetek nagyon hasonlóak voltak az agyhártyagyulladáshoz. Szombaton azonban bebizonyosodott, csak influenzaszerű megbetegedése van.

A hétvégén nem volt nagyobb forgalma a veszprémi ügyeletnek sem - mondta el lapunknak Tóth Klára, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. Ebből arra következtetnek, hogy a megyében sem növekedett az influenzaszerű megbetegedések száma. Az előző heti jelentések most futnak be az ügyeletekről, jelenleg ezeket dolgozzák fel.

Egyre kevesebben hiányoznak az iskolákból

Dunaújvárosban az elmúlt héten megháromszorozódott, Mezőfalván és Ercsiben megkétszereződött a betegek száma - tájékoztatta az Indexet Zsiray Éva, a Fejér Megyei ÁNTSZ helyettes tiszti főorvosa. A megbetegedéseket egyik esetben sem tartották tipikus influenzának házi orvosok. Kinyitott a sárosdi és a perkátai iskola is. Már lényegesen kevesebben hiányoznak, osztályonként négyen-öten.

Csongrád megyében Zákányszéken és Csanádpalotán jeleztek az elmúlt héten jóval több megbetegedéseket az orvosi rendelőkből. Nagy Zsuzsa megyei tiszti főorvos azt is elmondta, hogy Csanádpalotán vett mintából nem tudták kitenyészteni az influenzavírust, a zákányszéki mintáknak pedig még nincs eredménye. A hétvégén nem érkezett rendkívüli jelzés az ÁNTSZ-hez, hogy jelentősen nőtt volna a megbetegedések száma.