Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Egy városligeti szezon a parlamenti jég árának két és félszerese

2003.01.02. 20:11
A Parlament előtti jégpálya működési költségei kapcsán megszólalt a városligeti műjég vezetője. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő intézmény irányítója szerint a tízszer hosszabb üzemelési időt - 120 nap - a Szerencsejáték Rt. 50 milliós támogatásának két és félszereséből kihozzák. A 120 millió forintot a jegyár-bevételek fedezik.
A városligeti műjégpálya 120 napos jégszezoni bevételének csaknem a felét teszi ki az az 50 millió forint, amelyet a Kossuth téren 15 napra létrehozott 1800 négyzetméternyi ideiglenes jégpálya üzemeltetésére kifizet az állami tulajdonú Szerencsejáték Rt.

Nullszaldós

Számtanlecke
Ha a városligeti pálya 120 milllió forintból 120 napig üzemeltet 12 ezer négyzetméter műjeget, akkor egy négyzetméter jég ott naponta 83 forintba kerül.

A Kossuth téri 1800 négyzetméter 15 napig 50 millióért = naponta 1852 forint négyzetméterenként.

(Tegyük hozzá: a ligeti pályát nem kell minden szezon előtt összeszerelni, a végén meg lebontani.)

Bürger Miklós, a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő intézmény vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a városligeti műjégpályát hétköznaponként 2500-3000 ember, szombaton és vasárnap mintegy 8 ezer látogató keresi fel. Összességében egy jégszezon alatt több mint 330 ezren korcsolyáznak az intézmény 12 ezer négyzetméternyi jégfelületén. Ezáltal 120 millió forint körüli bevételhez jutnak, ebből üzemeltetik a városligeti jégpályát; az összegből nullaszaldós szezont zárhatnak.

Nem kell új engedély

Székely Gábor, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgatója, a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottságának nem képviselő alelnöke az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni. Somorai László, az rt. tájékoztatási vezetője is csupán annyit közölt, hogy az általuk biztosított 50 millió forint várhatóan elegendő lesz a parlamenti jégpálya tervezettnél három nappal tovább tartó üzemeltetésének költségeire is. A szóvivőnek nincs tudomása arról, hogy a társaság a plusz három nap miatt több pénzt adna. A Fővárosi Közgyűlés szakbizottsága december 19-től január 5-ig járult hozzá a Kossuth téri jégpálya ingyenes közterület-foglalásához, így a meghosszabbított üzemeltetéshez sincs szükség újabb engedély kiadására.