Konrád
8 °C
26 °C

Az MTA-nak csak telefonon szóltak a jégpályáról

2006.11.29. 19:20
A Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) csak telefonon szóltak a kancelláriáról, hogy előttük lesz a kormányzati műjégpálya. Az intézmény semmit sem tehet a kabinet döntése ellen, mert nem az övé a szóban forgó terület. A végső szót a főváros mondhatja ki az ügyben.

A Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri épülete előtti parkolóban lenne idén a kormányzati műjégpálya. A kancellária a Kossuth tér helyettválasztotta ki az Index információi szerint a Lánchíd közelében lévő helyszínt a téli szüneti ideiglenes műjégpályának.

Nem szólhatnak bele a döntésnek

Az MTA csak telefonon kapott értesítést, hivatalos tájékoztatást írásban nem kaptak, tudtuk meg az intézménytől, ahol érdeklődésünkre érzékeltették, nem felhőtlen az örömük. Az Akadémián nem kommentálták a kancellária döntését, de az biztosnak tűnik, hogy kevesebb helyük marad az ott dolgozóknak a parkolásra.

Az Akadémia egyébként érdemben nem szólhat bele a döntésbe, hiszen a nagyobb parkolóhoz egyáltalán nincs köze, az úttestet, illetve a parkolók egy kisebb részét pedig éves kártyák megváltásával bérlik. A parkolási kártyákat az MTA dolgozói számára vették.

Az MTA előtti terület a fővárosé, ezért a tudományos tesület nem dönthet a parkolókról, hangsúlyozták érdeklődésünkre.

Az Index kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs szakállamtitkára hívta fel az Akadémiát. Az államtitkár pedig levelet is küldött, amelyben tájékoztatta az MTA főtitkárát az ügyről.

Azért küldtek csak tájékoztatást, mert az MTA-nak valóban nincs jogilag köze a helyszínkiválasztáshoz.

Az Akadémia érvelése szerint állítólag az volt a legfőbb probléma, hogy a téli szünetben zavarja a munkát a zaj, ezért ne legyen ott a műjégpálya. Ennek kapcsán forrásunk úgy nyilatkozott, hogy amíg a jégpálya működik, az Akadémián is kevesen dolgoznak, hiszen az ünnepek idején ott sem zajlik lázas tevékenység.

A kormányzat szempontjai között szerepelt az is, hogy a Dózsa György útra nem érdemes jégpályát vinni, hiszen ott van a közvetlen közelben a városligeti műjég - tudtuk meg.

2002 óta korcsolyáztat a kancellária

A Miniszterelnöki Hivatal 2002 óta minden télen a Parlament előtti parkolóban építtette meg a pályát, és idén is ide tervezték az ideiglenes létesítményt eredetileg. Ezt azonban a rendőrség - október 23-án műveleti területté nyilvánítva a Kossuth teret - biztonsági okokra hivatkozva nem hagyta jóvá.

A korábbi Kossuth téri tüntetők egyébként jelezték, hogy visszamennének a Parlament előtti területre tüntetni, ha lebontanák a kordonokat. Molnár Tamás a tüntetők egyik szervezője azt is érzékeltette, ha maradnak a kordonok, de korcsolyapálya lesz, akkor korcsolyázva fognak demonstrálni.

Az Index-olvasók leszavazták a Roosevelt teret

A kormány ezután négy másik helyszínt jelölt ki, hogy majd ezek közül választja ki a jégpálya új helyét. A javaslatok közt az Ötvenhatosok tere (volt Felvonulási tér), a Millenáris park, a Petőfi és a Lágymányosi híd között Budán lévő Infopark és az Akadémia előtti parkoló volt.

Az Index nem reprezentatív szavazásán ez utóbbi helyszín kapta a legkevesebb szavazatot, a kancellária mégis erre a helyszínre kért engedélyt a Fővárosi Önkormányzattól.