Gerzson
-3 °C
2 °C

Ellentmondó nyilatkozatok, színes teóriák

2001.01.03. 11:11
A halál körülményei továbbra sem tisztázódtak: legtöbben arra gyanakszanak, hogy a kakas kukorékolására kezdett el lövöldözni a Király, más források szerint feszült idegállapotában vendégeivel és a feleségével is összeszólalkozott. Ellentmondó nyilatkozatokat hallhatunk a család ügyvédjétől is: szerinte hárman voltak a tragédia helyszínén, a rendőrség viszont Jimmyvel és feleségével együtt öt emberről beszélt. A haláleset után Samu Attila, a BRFK sajtófőnöke lemondott, akit a tragédia napján nem engedett a helyszínre a kerületi kapitány.
A rendőrség hivatalos verziója szerint a tragikus éjszakán Jimmyvel és feleségével együtt öten tartózkodtak a házban. A népszerű művészt azonban megzavarta valami, ezért a nyitott ablakon át lövést adott le. Ezt követően a 9 milliméteres automata Beretta pisztolyból kivette a tárat, egy lőszer azonban a fegyverben maradt, és ez okozta a tragédiát. Arra, hogy miért lőtt ki az ablakon Jimmy, Vágó Imréné a XXI. kerületi rendőrkapitány nem óhajtott válaszolni.

A rendőrségi vizsgálatokat az V. kerületi rendőrség Rendkívüli Haláleseti Osztálya folytatja le. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Indexet úgy tájékoztatta, hogy minden olyan fegyverbalesetnél, mely nem bűncselekmény miatt történt, ez az osztály az illetékes. A nyomozást most is ők vették át, rögtön a kerületi rendőrség helyszínelése után. Így az ügy teljesen elkerült a csepeli rendőrségtől.

Sokak szerint a kakas volt

"Nincs is több töltény a tárban."
A rendőrség által felkért hatósági tanú lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Jimmy nyugalmát feltehetőleg a szomszéd kakas zavarta meg, és ezért kezdett el lövöldözni az egyik első emeleti szobából. Ezután a felesége dulakodni kezdett vele, hogy ne tegyen ilyet, mire a Király közölte, hogy nem lövöldözik többet, hiszen nincs is több töltény a tárban. Ezt bizonyítva fejéhez emelte a maroklőfegyvert, és meghúzta a ravaszt.

A Népszabadság információi szerint a Király a feleségével és a vendégekkel is összeszólalkozott. Zámbó feszült idegállapotban a gázpisztolyával leadott két figyelmeztető lövéssel próbálta meg elcsendesíteni a szomszéd kakasát. Ezután Beretta típusú önvédelmi fegyverével is kilőtt az ablakon. A rendőrség azonban cáfolta a baromfis verziót.

Ellentmondó nyilatkozatok a család ügyvédjétől

A Királynak nem volt életbiztosítása
Nem volt Zámbó Jimmynek életbiztosítása - tudta meg szerda reggel Szögyényi József, a család ügyvédje. Ha mégis lett volna, számos akadályba ütközött volna a fizetés. Ha valakinek ugyanis fegyvertartási engedélye van, tudnia kell, hogy a tár ürítése után a csőben maradhat töltény. Borbély Attila, a Hungária Biztosító vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, csak a szakértői vizsgálat után mondhatja meg biztosan, fizetne-e a biztosító.
Az utószilveszteri összejövetelen összesen hárman, Jimmy, a felesége és a család egyik hölgy barátja volt - nyilatkozta lapunknak Szögyényi József ügyvéd, annak ellenére, hogy a rendőrség öt emberről beszélt.

Tudomása szerint négy lövés dördült el. Kettő az asszony gázpisztolyából az utcára, egy a Berettából az előkertbe, majd a végzetes lövés. Mindegyiknél Jimmy húzta meg a ravaszt. A tragédia az első emeleti gyerekszobában történt.

Állítása szerint nem is tudott arról, hogy Jimmynek fegyvere van, pedig régóta a család barátja. Ezzel ellentétben a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy az elhunyt korábban őt kérdezte meg arról, hogy a fegyver csövét ellepő vakrozsdát hogyan lehet eltűntetni. Szögyényi azt tanácsolta neki, hogy lőjön egyet a fegyverrel. Ezt a verziót a Duna TV-nek is megerősítette, hozzátéve, nem gondolta azt, hogy az ablakon fog kilőni.

Szoros kapcsolat a rendőrséggel?

A Népszabadság információi szerint a lakás közeléből még a BRFK sajtóosztályának vezetőjét is elküldték a kerületi kapitány utasítására. Vágó Imréné - aki jó ismerőse volt az elhunytnak - előbb érkezett a csepeli házhoz, mint a helyszínelő rendőrök.

Samu Attilla, a BRFK sajtófőnöke kedd este döntött arról, hogy lemond posztjáról. Kérdésünkre elmondta: ez nincs összefüggésben azzal, hogy a tragédia napján Zámbó Jimmy házához nem engedte oda a kerületi kapitány. Azt azonban nem árulta el, miért jutott hirtelen erre a döntésre. A budapesti rendőrfőkapitány a lemondását elfogadta, Samu Attila 2001. március 31-én távozik.

Az Index úgy tudja, hogy a Zámbó családnak ,,szoros volt a kapcsolata" a csepeli rendőrökkel. Orbán Péter országos rendőrfőkapitány erre úgy reagált, hogy nem büntetendő ha valaki szoros barátságban van egy kapitánnyal. Különben is, melyik az a rendőr, aki egy közlekedési kihágás miatt megállít egy sztárt, és megbünteti, ahelyett hogy csak figyelmeztetné.